Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Θεσσαλονίκη: Αγάλματα ρωμαϊκής περιόδου σε πατάρι
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αγάλματα ρωμαϊκής περιόδου σε πατάρι

Θεσσαλονίκη: Το πατάρι πρόσφατα αγορασμένου διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη έκρυβε αρχαιολογικό θησαυρό.

Αγόρασε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά όταν μπήκε να τακτοποιήσει τα της διαμονής, τον περίμενε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ήταν δύο «γυναίκες» της Ρωμαϊκής Περιόδου, «κρυμμένες» στο πατάρι της κατοικίας, πίσω από γυψοσανίδες! Για την ακρίβεια επρόκειτο για δύο μαρμάρινες κεφαλές γυναικείων αγαλμάτων της Ρωμαϊκής Περιόδου. Ο 35χρονος αγοραστής του διαμερίσματος, εκτός από τα πανέμορφα αγάλματα βρήκε και πολλά έγγραφα, σχετικά με την υπόθεση, τα οποία ίσως με την μελέτη από ειδικούς αρχαιολόγους, πιθανόν να αποκαλύψουν και την προέλευση των μαρμάρινων αγαλμάτων, δηλαδή τη διαδρομή τους μέχρι το πατάρι του διαμερίσματος. Θα ήταν εύκολο, όπως μπορεί να εικάσει κανείς, να ερωτηθεί για τα ευρήματα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος για το πώς βρέθηκαν εκεί τα κινητά μνημεία.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Alphafreepress, αν και τίποτε δεν αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, αυτό είναι αδύνατον. Γιατί, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πωλητής, έχει φύγει από τη ζωή και οι συγγενείς του δεν μπορούν να γνωρίζουν το παραμικρό! Σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, όπου απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τα ευρήματα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Συνεχίζεται η έρευνα

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει αποβιώσει οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι κάτοχοι των μνημείων, αν προέρχονται από λαθρανασκαφή η κλοπή από ιδιωτικό χώρο. Η ανάκτηση των γυναικείων αγαλμάτων της ρωμαίκής περιόδου, έρχεται λίγους μήνες μετά από την ημέρα που αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκπληκτικά ρωμαϊκά αγάλματα στη Βρετανία.

Η ανακάλυψη στη Μεγάλη Βρετανία

Οι κεφαλές των αγαλμάτων ενός Ρωμαίου άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού εντοπίστηκαν στο χώρο της εκκλησίας του Stoke Mandeville, που χτίστηκε το 1080 και εγκαταλείφθηκε 800 χρόνια αργότερα. Τα αγάλματα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε μια εγκαταλελειμμένη μεσαιωνική εκκλησία στη διαδρομή του σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας HS2. Πρόκειται για μία «εντελώς εκπληκτική» ανακάλυψη, σύμφωνα με τη Rachel Wood, επικεφαλής αρχαιολόγο. «Είναι πραγματικά σπάνια ευρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Τα αγάλματα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και πραγματικά έχεις την εντύπωση των ανθρώπων που απεικονίζουν – το να κοιτάς κυριολεκτικά τα πρόσωπα του παρελθόντος είναι μια μοναδική εμπειρία» πρόσθεσε. Μαζί με τα αγάλματα ανακαλύφθηκε επίσης μια εξάγωνη γυάλινη ρωμαϊκή κανάτα. Παρά το γεγονός ότι ήταν στο έδαφος για περισσότερα από 1.000 χρόνια, μεγάλα κομμάτια παρέμειναν άθικτα.

dav

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις