Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκροί στην Ουκρανια: Δεκάδες τα θύματα, ένα αγοράκι ανάμεσά τους
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί στην Ουκρανια: Δεκάδες τα θύματα, ένα αγοράκι ανάμεσά τους

Νεκροί στην Ουκρανια: «Δεν στοχοποιούμε αμάχους» λέει η Μόσχα, ενώ σοκαριστικές εικόνες από εκρήξεις κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας κάνει λόγο για αμάχους μεταξύ των θυμάτων μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Sky News, οι οποίες όπως τονίζει προέρχονται απευθείας από την ουκρανική κυβέρνηση, περισσότεροι από 40 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και αρκετές δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα με τη Μολδαβία

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία. «Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε η Σάντου.

«Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», σημείωσε. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας. Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θα αποφασίσει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Η χώρα της Βαλτικής, που κάποτε κυβερνούσε η Μόσχα, αλλά που τώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προτείνει επίσης να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία, καθώς ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία.

Το πετρέλαιο απογειώνεται

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Πούτιν, με την οποία ανακοίνωνε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από επτά και πλέον χρόνια, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια έπεφταν. Οι ΗΠΑ θα καταθέσουν προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη Ρωσία για τον «πόλεμο» εναντίον της Ουκρανίας. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ από την πλευρά τους συναντώνται εκτάκτως απόψε.

Πολλοί φοβούνται ότι η κρίση στην Ουκρανία θα προκαλέσει τη σοβαρότερη ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη από το 1945. Η ρωσική επέμβαση θα μπορούσε να αναγκάσει «ως ακόμη και πέντε εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να εκτοπιστούν», προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, μετά τις πρώτες που επέβαλαν αντιδρώντας στην αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστών που πολεμά ο ουκρανικός στρατός επί οκτώ χρόνια, σε μια σύρραξη που έχει προκαλέσει πάνω από 14.000 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πέντε πηγές της βιομηχανίας σιτηρών. Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία καταφέροντας πλήγματα σε μεγάλες πόλεις. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα. Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα. «Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)», δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters. Η κρατική υπηρεσία θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα. «Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο πρεσβευτής Βασίλ Μπόντναρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες. Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων Αξιών. Επίσης υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Ειρήνη και Ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί θεμελιώδη Αρχή για την Ελλάδα και διαχρονικά καταδικάζουμε κάθε παραβίαση αυτών των βασικών αρχών που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καλούμε τη ρωσική πλευρά για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, πέρα των άλλων σοβαρών συνεπειών τους, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Κοινότητας που διαβιεί στην Ουκρανία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της ομογένειας στην Ουκρανία στις δύσκολες αυτές στιγμές».

«Βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και Νατοϊκούς συμμάχους μας αναφορικά με την απάντηση στην παραβίαση της Διεθνούς Νομιμότητας» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «Οι ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία (πρεσβεία στο Κίεβο, Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις