Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τηλεφωνική απάτη σε φαρμακοποιούς: Έκλεβαν υπό το πρόσχημα του κορονοϊού
ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεφωνική απάτη σε φαρμακοποιούς: Έκλεβαν υπό το πρόσχημα του κορονοϊού

Τηλεφωνική απάτη σε φαρμακοποιούς: Οι δράστες της απάτης κατάφεραν να υφαρπάξουν 60.000 ευρώ από τους λογαριασμούς φαρμακοποιών της Αχαίας.

Τηλεφωνούν και συστήνονται δήθεν ως αστυνομικοί, λιμενικοί ή εκπρόσωποι άλλου κρατικού φορέα. Τα τηλεφωνήματα σ’ αυτή την χρονική περίοδο απευθύνονται κυρίως σε φαρμακοποιούς και σε άλλους επαγγελματίες- στους οποίους μεταφέρουν παραγγελίες «από την υπηρεσία» τους, για μαζική αγορά μασκών για τον κορονοϊό, αντισηπτικών, εκτυπωτών ή και άλλων αναλώσιμων υλικών.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Οι δράστες της απάτης, που τις τελευταίες ημέρες κατάφεραν να υφαρπάξουν 60.000 ευρώ από τους λογαριασμούς φαρμακοποιών της Αχαίας, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν και…παζάρια για την τελική τιμή αγοράς. Πάνω στη συζήτηση, με το όπλο της πειθούς που διαθέτουν οι δράστες τέτοιων απατών, ζητούν εξαψήφιο κωδικό τους για την παραγγελία. Στη συνέχεια κάνουν μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς και τα ανυποψίαστα θύματα επιβεβαιώνουν τον κωδικό, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά τα χρήματά τους έχουν κάνει φτερά. Με αφορμή τα τελευταία συμβάντα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, όπως και όλες σχεδόν οι αντίστοιχες Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, προχώρησαν σε συμβουλές προς τους επαγγελματίες για το πως θα αποφεύγουν την εξαπάτησή τους, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Πώς δρουν

Παρατίθεται πρώτα ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι δράστες στη συγκεκριμένη απάτη: Προσποιούνται εκπροσώπους εταιρειών, οργανισμών, Σωμάτων Ασφάλειας και άλλων Κρατικών Υπηρεσιών. Με το πρόσχημα παραγγελίας προϊόντων (όπως μάσκες, αντισηπτικά, εκτυπωτές, αναλώσιμα κ.α.) ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας του χρήστη (αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας CVV, που αναγράφεται στην πίσω πλευρά της κάρτας). Με τον αριθμό, τον κωδικό και τα στοιχεία του θύματος αιτούνται μεταφορά χρημάτων ή πραγματοποίηση συναλλαγής με αποδέκτες των χρημάτων τους ίδιους.

Στη συνέχεια ζητούν από το θύμα να τους πει τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης συναλλαγής (OTP) που στέλνει η τράπεζα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος και αφαιρούν τα χρήματα. Και οι δύο συμβουλές της Αστυνομίας: «Προσοχή, μην δίνετε ποτέ τηλεφωνικά σε τρίτους τα στοιχεία της τραπεζικής σας κάρτας, αριθμό και τριψήφιο κωδικό ασφάλειας (CVV). Μην δίνετε ποτέ με τρίτους τον εξαψήφιο αριθμό επιβεβαίωσης συναλλαγής OTP, που σας στέλνει η τράπεζα σας στο κινητό σας τηλέφωνο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις