Αποκλεισμός SWIFT Ρωσία: Ένα ισχυρό πλήγμα για το ρούβλι

ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλεισμός SWIFT Ρωσία: Ένα ισχυρό πλήγμα για το ρούβλι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αποκλεισμός SWIFT Ρωσία: Οι κυρώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία θα εμποδίσουν την Κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της

27.02.2022 | 09:37

Η Δύση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με πιο σημαντική τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT. Αυτό σημαίνει πως οι ρωσικές τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το SWIFT. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά. Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Οι κυρώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία θα εμποδίσουν την Κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τα διεθνή αποθεματικά της για να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα. Ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, λέει ότι οι τελευταίες κυρώσεις θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στο ρούβλι. «Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα η ρωσική αγορά συναλλάγματος θα έρθει αντιμέτωπη με την καταστροφή», δήλωσε στο Reuters. «Νομίζω ότι θα σταματήσουν οι συναλλαγές και τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σε ένα τεχνητό επίπεδο, όπως ακριβώς και στη σοβιετική εποχή».

Οι εναλλακτικές λύσεις της Ρωσίας στο Swift

Βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ώριμη και διαδεδομένη εναλλακτική λύση στο Swift για τη Ρωσία. Το ρωσικό σύστημα SPFS χρησιμοποιείται από συγκριτικά λίγες ξένες τράπεζες και το ίδιο ισχύει για το κινεζικό σύστημα CIPS. «Ωστόσο, ένα ξεχωριστό σύστημα για αυτά τα δύο κράτη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και να οδηγήσει σε απομάκρυνση από το δολάριο στην παγκόσμια οικονομία», εκτιμά η Γκριμ.

Αλλά και στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία ,ειδικά στους Πράσινους, υπάρχει δυσαρέσκεια για την απόφαση να μην αποκλειστεί η Ρωσία από τη Swift. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η γερμανική θέση θα αλλάξει ξανά – ειδικά επειδή και άλλες χώρες μπλοκάρουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το swift.«Η Γερμανία και η Ιταλία, οι χώρες με τα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία, αποτρέπουν επί του παρόντος σκληρότερες συνέπειες σε βάρος ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου», λέει ο Κριστόφ Τρέμπεχ.

Η Kolner Anzeiger επικρίνει πάντως τον καγκελάριο Σολτς επειδή ήταν «ένας από αυτούς που εμπόδισαν την ΕΕ να συμπεριλάβει το τραπεζικό δίκτυο επικοινωνιών Swift στο πακέτο κυρώσεων. Ο Πούτιν μπορεί να ξέσπασε στα γέλια με την ΕΕ, καθώς προκαλεί τον όλεθρο στην Ουκρανία» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Αν τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναμφίβολα  ο εφοδιασμός της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο και πρώτες ύλες θα μπορούσε να περιοριστεί.Τώρα, ωστόσο, ο Πούτιν διατηρεί μια ισχυρή ροή εσόδων που χρηματοδοτεί τον πόλεμο του. Είναι ντροπή».

Exit mobile version