Βύθιζαν, κάθε τόσο, στο σκοτάδι, περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, παραβιάζοντας υποσταθμούς δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να αφαιρούν με τσεκούρια και άλλα εργαλεία καλώδια, αγωγούς χαλκού και μετασχηματιστές. Όλα τα πάρα πάνω, η πενταμελής συμμορία από Πακιστανούς και μία ημεδαπή, τα μετέφεραν με «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα σε αποθηκευτικό χώρο στη Μάνδρα Αττικής και έχοντας τις γνώσεις και τα εργαλεία, έβγαζαν τον χαλκό και τον πωλούσαν σε επιχειρήσεις σκραπ, τα γνωστά σκραπατζίδικα την ίδια ώρα, που ιδιοκτήτες οικιών και επιχειρήσεων έμεναν χωρίς ρεύμα.Η εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε τις διακεκριμένες κλοπές καλωδίων και αγωγών χαλκού από τις εγκαταστάσεις δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαρθρώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα σε Μάνδρα, Άνω Λιόσια, Αθήνα και Νίκαια.
Συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, μεταξύ αυτών τέσσερις αλλοδαποί (Πακιστανοί) ηλικίας 37, 34, 29 και 18 ετών και 26χρονη ημεδαπή. Ταυτοποιήθηκε, ακόμη, 29χρονος, επίσης πακιστανός υπήκοος, μέλος της συμμορίας, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α της Αμυγδαλέζας. Σε βάρος των εμπλεκομένων, σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε αντικείμενα που χρησιμεύουν για κοινό όφελος. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, συνέστησαν δομημένη εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, από τον Δεκέμβριο 2021.
Στο κυνήγι των υποσταθμών
«Ως προς τον τρόπο δράσης», αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη της συμμορίας κινούνταν σε απομονωμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, αναζητώντας υποσταθμούς του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την αφαίρεση καλωδίων και αγωγών χαλκού και σε κάποιες περιπτώσεις και των μετασχηματιστών. Η συμμορία χρησιμοποιούσε δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, με τα οποία προσέγγιζαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες τις εγκαταστάσεις. Τα στάθμευαν σε απόσταση από τα σημεία κλοπής, επιλέγοντας μέρη με χαμηλό φωτισμό.
Ακολούθως, οι κατηγορούμενοι Πακιστανοί, που ήταν και οι φυσικοί αυτουργοί των κλοπών, κινούνταν πεζή προς την εξωτερική περίφραξη της εγκατάστασης και την παραβίαζαν με κόφτη. Μόλις εντόπιζαν τα καλώδια χαλκού, με τη χρήση ισχυρών κοφτών και τσεκουριών, τα τεμάχιζαν σε μικρότερα κομμάτια και τα μετέφεραν στο επιχειρησιακό αυτοκίνητο. Ακόμη, δε δίσταζαν να αφαιρέσουν και άλλα αντικείμενα από μέταλλα, από τα οποία θα εξασφάλιζαν κέρδος.
«Τσιλιαδόρος» η ημεδαπή
Η γυναίκα μέλος της συμμορίας ήταν επιφορτισμένη να κινείται με το ένα από τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα, κοντά στις κεντρικές οδικές αρτηρίες των σημείων κλοπής, για την έγκαιρη ειδοποίηση των φυσικών αυτουργών σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών δυνάμεων». Στη συνέχεια αναλύεται το επόμενο και τελικό βήμα της ομάδας: «Αφού ολοκλήρωναν τις κλοπές εντός των υποσταθμών, στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στη Μάνδρα. Εκεί, σε κατάλληλο χρόνο, αφαιρούσαν τον χαλκό από τα καλώδια, τον οποίο διοχέτευαν σε «σκραπατζίδικα», αποκομίζοντας οικονομικό όφελος. Σημειώνεται ότι τα μέλη της σπείρας διέθεταν την κατάλληλη τεχνική υποδομή, τις ειδικές γνώσεις και τα εξειδικευμένα εργαλεία, για να διαπράττουν τις κλοπές αποφεύγοντας τον κίνδυνο ατυχήματος».
Μεγάλη ζημιά στο δίκτυο
Στη συνέχει η Αστυνομία αναφέρεται στη μεγάλη ζημιά, που προκαλείτο στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής: «Αξιοσημείωτη είναι η απαξίωση των μελών της συμμορίας, στη μεγάλη ζημιά που προκαλούσε η εγκληματική τους δράση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής και στις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο από τις βλάβες σε αγαθό κοινής ωφέλειας». Κατασχέθηκαν πλήθος εργαλείων κοπής, τηλεφωνικών συσκευών, επιχειρησιακά αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 1.600 ευρώ. Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις κλοπών, σε διάφορες εγκαταστάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής. Οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι, έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για ομοειδή αδικήματα.