Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ουκρανική κρίση: Η Ελλάδα έχει πάρει θέση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανική κρίση: Η Ελλάδα έχει πάρει θέση

Ουκρανική κρίση: «Η μη αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ουδετερότητα. Και η χώρα μας δεν αποφάσισε τον δρόμο της ουδετερότητας».

Αυτή την φράση χρησιμοποιούν τις τελευταίες ημέρες όλα τα κυβερνητικά στελέχη μετά την στάση που κράτησε η χώρα μας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ιδιαίτερα μετά τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά σε ουκρανικό έδαφος από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Και είναι αλήθεια ότι η χώρα μας διαχρονικά έχει σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας σε όλες τις ευρωπαικές ή παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις. Και αυτό οφείλει να συνεχίσει να κάνει και αυτό ακριβώς έκανε η ελληνική κυβέρνηση  Από την πρώτη ώρα της εισβολής η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε αρχικά να διασφαλίσει ότι όσοι Έλληνες βρίσκονταν επί ουκρανικού εδάφους και επιθυμούσαν να απομακρυνθούν, να έχουν μια ασφαλή διέξοδο από την χώρα.

Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς πρεσβείες και προξενεία σε ολόκληρη την Ουκρανία για απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών. Μετά την διαφάλιση της απομάκρυνσης των κατοίκων που το επιθυμούσαν ,η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών προχώρησε σε διαβήματα και δηλώσεις διαμαρτυρίας προς την ρωσική πρεσβεία για τερματισμό της εισβολής. Και αμέσως μετά η χώρα μας ανέλαβε ενεργό ρόλο στις συμμαχίες και τις ενώσεις που συμμετέχει.

Η στάση της Κυβέρνησης

Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινωνεί με Ευρωπαίους ηγέτες και συμμετέχει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ήταν η σύσταση ενός ταμείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συνολικά για όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες υιοθετήθηκαν πλήρως από τους Ευρωπαίους. Στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συντάχθηκε με την απόφαση των Ευρωπαίων για ενίσχυση της Ουκρανίας. Και εδώ ακολουθεί μια έμπρακτη απόδειξη της χώρας μας ότι όταν συμμετέχει σε μια συμμαχία, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή μια ένωση όπως η ΕΕ, τηρεί και σέβεται τις αποφάσεις αυτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο η χώρα μας επέλεξε να στείλει οπλικό εξοπλισμό (δηλαδη καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες), γιατί πρέπει να καταστεί σαφές ότι όταν μια χώρα ζητά βοήθεια, δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην θεωρία. Και η χώρα μας δείχνει ότι στο πλαίσιο μιας συμμαχίας αυτό θα πρέπει να γίνεται για οποιαδήποτε χώρα και αν ζητήσει τέτοιου είδους βοήθεια.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Και επειδή υπήρξαν και δηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας μας που διαφωνούν με αυτήν την επιλογή, η απάντηση από τα κυβερνητικά στελέχη ήταν κατηγορηματική: σε μια συμμαχία που αποφασίζει να συμμετέχει έστω και με αυτόν τον τρόπο στην κρίση δεν μπορείς να μένεις ουδέτερος, γιατί ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να εισπράξεις και εσύ σαν χώρα ανάλογη ουδετερότητα. Χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη που σε τηλεοπτική του εμφάνιση είπε: «Η μη αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία ισοδυναμεί με ουδετερότητα. Και η χώρα μας δεν αποφάσισε τον δρόμο της ουδετερότητας». Επίσης χαρακτηριστική της στάσης που θα συνεχίσει να τηρεί η χώρα μας στην κρίση του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν η φράση του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Βουλή: «Όταν χτυπούν τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι να σκεφτούν την θέση τους για Rafale και φρεγάτες».

Το ζήτημα του αναθεωρητισμού

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε μια έμμεση αναφορά στις τουρκικές βλέψεις εναντίον της χώρας μας: «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα στην Ουκρανία, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε αύριο -αν ο μη γένοιτο χρειαστεί-αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;». Και εδώ τίθεται το επόμενο ζήτημα που αφορά στην χώρα μας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είναι το ζήτημα του αναθεωρητισμού των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών, που αμφισβήτησε ευθέως ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του πριν την εισβολή. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτός ο αναθεωρητισμός μπορεί «να ανοίξει την όρεξη» σε αρκετούς «ηγέτες» και άλλων χωρών, όπως είναι για παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και γ’ι αυτό από την πρώτη στιγμή φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν και πάλι όλες τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και των δηλώσεων όσων Τούρκων αξιωματούχων αφήνουν τέτοιες υπόνοιες.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία την στάση που επέδειξε η Τουρκία αναφορικά με το ουκρανικό αίτημα για αποκλεισμό των στενών του Βοσπόρου. Οι Τούρκοι σε αυτήν την περίπτωση δείχνουν ότι εφαρμόζουν την συνθήκη του Μοντρέ αλά καρτ, καθώς δεν δείχνουν να σέβονται και να εφαρμόζουν άλλες διεθνείς συνθήκες. Γι’ αυτό και η κυβερνητική στάση απέναντι σε τέτοιες πρακτικές είναι κατηγορηματική και κάθετη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Και με δεδομένη την προσήλωση της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο, την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και την έμπρακτη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα αποδεικνύει όχι μόνο ότι ανήκει στην Δύση, αλλά και ότι στέκεται για μια ακόμη φορά στην σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις