Στη βύθιση της φρεγάτας Hetman Sahaidachny προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας, για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου βρισκόταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ. Ωστόσο, βυθίστηκε μετά από εντολή του υπουργού Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα» είπε ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θα δημιουργήσει ένα νέο στόλο «σύγχρονο και πανίσχυρο». Ο διοικητής της φρεγάτας συμμορφώθηκε με την εντολή βύθισης. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το πλοίο στο λιμάνι να έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και να γέρνει στο πλάι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη.
Supposedly the first image of Ukrainian Navy flagship Hetman Sahaidachny (U130) scuttled in Nikolaev.@RALee85 @CovertShores @OSINTEng pic.twitter.com/R3ECQsqA10
— Granger (@GrangerE04117) March 3, 2022
Γιατί αποφασίστηκε η βύθιση της φρεγάτας
Η φρεγάτα κλάσης Krivak III/Menzhinskiy δεν θεωρείται σημαντική απειλή για τη Ρωσία. Ωστόσο ήταν θέμα γοήτρου για τους Ουκρανούς να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων, καθώς ήταν η ναυαρχίδα του στόλου τους. Ως εκ τούτου, θα έχαναν μια σημαντική μάχη προπαγάνδας, που θα λειτουργούσε και θετικά για το ηθικό των στρατιωτών. Η φρεγάτα, 3.500 τόνων, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Κερτς της Κριμαίας και εντάχθηκε στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό τον Απρίλιο του 1993. Το πλοίο διέθετε πυροβόλο καταστρώματος των 100 χιλιοστών, μικρότερα πυροβόλα, ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές χειροβομβίδων, σωλήνες τορπιλών και ελικόπτερο, όπως αναφέρει ο ιστότοπος The Drive.
Η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου το 2008 μετείχε στην επιχείρηση «Active Endeavour» στη Μεσόγειο, που είχε στόχο την αποτροπή τρομοκρατών ή μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής. Το 2013, το πλοίο μετείχε στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Ocean Shield», κατά της πειρατείας στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής.