Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Χατζηνικολάου: Ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός κόσμος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Χατζηνικολάου: Ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός κόσμος

Τσίπρας Χατζηνικολάου: «Δεν θα κριθεί από μια παρεξηγημένη διατύπωση», ο Τσακαλώτος

Ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» για την ανθρωπότητα, αλλά και την Ευρώπη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, «έγινε μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την επιθετική κίνηση της Ρωσίας, ενώ εκτίμησε ότι «ο κόσμος μετά την 24η Φλεβάρη είναι διαφορετικός κόσμος», δηλαδή «σκληρά διπολικός» και με εμφανή πια «μια μετατόπιση της γεωπολιτικής σκακιέρας στα ανατολικά», επιφέροντας «τρομακτικές επιπτώσεις».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος απέναντι στην ρωσική εισβολή, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το αποτύπωμα της ουκρανικής κρίσης, λέγοντας πως «θεωρώ ότι η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει το ρόλο της στην περιοχή», καθώς καθίσταται «περισσότερο υπολογίσιμη» από τους δυτικούς συμμάχους.

Η στάση της Άγκυρας

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ουδέτερη στάση της Άγκυρας ως «επιτηδευμένη», καθώς της «δίνει πόντους». «Σε αυτά τα δεδομένα εκτιμώ ότι αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνει η χώρα μας είναι να έχει μια ξεκάθαρη θέση» εξήγησε ο ίδιος και περιέγραψε ως «μέγα λάθος» και «επιπολαιότητα» από πλευράς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. «Δεν ζητώ να είμαστε ουδέτεροι» διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά υποστήριξε πως «η Ρωσία θα είναι μια χώρα που και την επόμενη της εισβολής θα παίζει ρόλο», τη στιγμή που «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι μια χώρα που να μπορεί να αποτελεί γέφυρα διαλόγου», όπως πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας ακόμα τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας «ανέγνωσε» την επιλογή του να μη συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ως «προφανή έκφραση ενός πρωθυπουργικού βοναπαρτισμού», ενώ υπενθύμισε ότι επί ημερών του απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, όταν στοιχειοθετήθηκε ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, στην περίπτωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το Ουκρανικό

Αναφορικά με το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, «βεβαίως έχει ευθύνες και η Δύση, γιατί έκανε το διεθνές δίκαιο κουρελόχαρτο» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι πρέπει «η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας», αλλά χωρίς αυταπάτες και «αδιανόητες» αξιώσεις, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και οι «γκρίζες ζώνες» που αποτελούν, κατά τον κ. Τσίπρα, μερικές από τις «κόκκινες γραμμές». Στον αντίποδα, «όσο χάνουμε χρόνο με την Τουρκία, τόσο οι συσχετισμοί θα είναι εις βάρος μας» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απάντησε αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στις ψηφοφορίες για τα εξοπλιστικά πως η ενίσχυση της άμυνας θα πρέπει να γίνεται συνετά και λελογισμένα.

Σχολιάζοντας, στην κατεύθυνση αυτή, την αποστροφή του Πρωθυπουργού για το αν θα πρέπει να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε «βούτυρο ή κανόνια», ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «αυτοσκοπός» για την αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά «η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας», αλλά ο τρόπος επίτευξης του σκοπού αυτού «δεν είναι μόνο η άμυνα», αλλά και άλλα πολλά μέσα, όπως η διπλωματία. Ο ίδιος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «λαθροχειρία», εξηγώντας ότι εννοούσε πως οργανικά «είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» ως προς τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα της Δύσης, την ώρα, όμως, που «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα του ΝΑΤΟ», όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού.

Το «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ακόμη πως η φράση «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» υπήρξε σύνθημα του ΕΑΜ, ενώ αποκάλεσε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, «στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης» και ταυτισμένη, όπως είπε, με τη «στρατηγική Παπάγου», επαναλαμβάνοντας παράλληλα την αντίρρησή του για την παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον. Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «είναι ζήτημα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων» η διαχείριση του προβλήματος από την κυβέρνηση, εγκαλώντας την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου για ελλιπή στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. «Τούτη την ώρα αν δεν υπάρξει ως προτεραιότητα η υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια εξίσωση κοινωνικής κρίσης» προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας μάλιστα ότι «η επόμενη ημέρα θα είναι οδυνηρή για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά».

Ως προς την ενεργειακή κρίση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «υπάρχουν δυνατότητες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας αλλά δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό οικονομικά» και έκανε λόγο για «τρομακτικές ευθύνες» της κυβέρνησης για την «πρόσδεσή μας στο φυσικό αέριο, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Ως πιθανή λύση στο πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την επιστολή του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Κομισιόν, ώστε μεσούσης αυτής της κρίσης να ανασταλεί το χρηματιστήριο ενέργειας. «Ή θα έχουμε σαν στόχο η ΔΕΗ να αποτελεί επιχείρηση κοινής ωφέλειας ή θα έχουμε αυτή τη διάλυση που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αρνητικός στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας ιδίως σε αυτή τη συνθήκη, λέγοντας πως «δεν θα έπρεπε να ισχύσει είτε έτσι είτε αλλιώς» και αποτίμησε ως ανησυχητικό το ότι «υπάρχει ένα τσίμπημα» στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει το περιεχόμενο της τελευταίας συνέντευξης του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κριθεί από μια παρεξηγημένη διατύπωση», για την οποία «και ο ίδιος έχει πει ότι μπορεί να ήταν άστοχη», ενώ επισήμανε επί προσωπικού ότι «έχω αποδείξει στη διαδρομή μου ότι ανέχομαι την κριτική και τη θέλω».

Οι εσωκομματικές αλλαγές

Ως προς τις εσωκομματικές αλλαγές που ο ίδιος πρότεινε, «επιχειρούμε μια δημοκρατική επανάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ» με την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τη βάση του κόμματος σχολίασε ο κ. Τσίπρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, αφού «για να μπούμε σε μια κυβέρνηση θα πρέπει να πάρουν απόφαση τα μέλη μας», όπως εξήγησε. Παράλληλα, έδωσε τέλος σε ενδεχόμενη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με την ΝΔ, λέγοντας πως τα σενάρια αυτά υποκινούνται από «κάποιους κύκλους που βλέπουν το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο», σχολιάζοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ως ανοιχτό, αφού «ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα πάει στο τέλος (σ.σ. της τετραετίας) αλλά ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα παρουσιάζοντας υποψηφίους», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την ανακοίνωση χθες της υποψηφιότητας του κ. Χρυσοχοΐδη.

Δημοσκοπήσεις

Σε κάθε περίπτωση, «η απλή αναλογική είναι αυτή που μπορεί να τις επιβάλλει» τόνισε ο κ. Τσίπρας για το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας, διαβλέποντας όρους προοδευτικής διακυβέρνησης του «ΚΙΝΑΛ συμπεριλαμβανομένου». Ως προς τις επιδόσεις του κόμματός του στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, «το κακό με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι κάποια στιγμή γίνονται εκλογές και διαψεύδονται» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «Πρωθυπουργό της δικαιολογίας», διαπιστώνοντας ότι η «χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ελπίδας και ένα πρωθυπουργό της υπευθυνότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις