Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εύκολη λαγάνα χωρίς μίξερ: Η συνταγή must για την Καθαρά Δευτέρα
PLUS

Εύκολη λαγάνα χωρίς μίξερ: Η συνταγή must για την Καθαρά Δευτέρα

Εύκολη λαγάνα χωρίς μίξερ: Δεν υπάρχει παραδοσιακό τραπέζι Καθαράς Δευτέρας χωρίς λαγάνα

Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και μαζί η ώρα της λαγάνας. Μια εύκολη συνταγή για να τη φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι. Μια συνταγή για λαγάνα πανεύκολη, χωρίς μίξερ. Γίνεται με μια κουτάλα στο λεπτό! Δεν υπάρχει παραδοσιακό τραπέζι Καθαράς Δευτέρας χωρίς λαγάνα και φέτος είναι μια ευκαιρία, με αυτή την εύκολη συνταγή, που μπορεί να κάνει ο καθένας, να δοκιμάσουμε τη σπιτική λαγάνα.

Υλικά συνταγής για λαγάνα χωρίς μίξερ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (αν δεν έχουμε αλεύρι για ζυμωτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
250 ml νερό
10 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο ή ταχίνι
6 γρ. μαγιά ξηρή
Υλικά για την επικάλυψη
50 ml νερό
5 γρ. ζάχαρη
Σουσάμι

Εκτέλεση συνταγής για λαγάνα χωρίς μίξερ

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μας (το νερό πρέπει να είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι.
Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Αφού περάσει μια ώρα, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Αμέσως μετά, τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί.
Αφού περάσει η μισή ώρα και έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας του κάνουμε με τα δάχτυλα μας ακαθόριστες λακκούβες σε όλη την επιφάνεια του.
Στη συνέχεια, σε ένα ποτήρι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, με ένα πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και αμέσως μετά την πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει

Για περισσότερες συνταγές του pastry chef Δημήτρη Μακρυνιώτη:

Δημήτρης Μακρυνιώτης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις