Τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δρομολογεί η ΑΑΔΕ θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS. Μέσω της δημόσιας διαβούλευσης η ΑΑΔΕ ζητάει από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 παρατηρήσεις συνοδευόμενες από τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις για το συγκεκριμένο έργο. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.
Με την ολοκλήρωση του έργου στα μέσα του 2024, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επίσης θα αναπτυχθούν υποδομές και εφαρμογές για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη του μηχανισμού ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης το μέτρο αναμένεται να κλείσει πολλά παράθυρα φοροδιαφυγής και να περιορίσει τις απώλειες ΦΠΑ.
Απώλειες ΦΠΑ
Στην Ελλάδα κάθε λεπτό χάνονται 1.008 ευρώ λόγω φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το λεγόμενο κενό ΦΠΑ. Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Η χώρα μας η οποία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων ΦΠΑ (πρώτη η Ρουμανία το 2019 με 34,9%, δεύτερη η Ελλάδα με 25,8%) σημείωσε άλμα προόδου από το 2018 στο 2019. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα κατάγραψε κλείσιμο της ψαλίδας από το 29% στο 25,8% όσον αφορά το κενό ΦΠΑ , επίδοση η οποία της δίνει τη τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε . Προηγούνται η Κροατία με μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 6,3 μονάδες και η Κύπρος με κλείσιμο της ψαλίδας κατά 5,9 μονάδες.