Τιμή πετρελαίου - Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 σκαρφάλωσαν χθες, Δευτέρα, οι τιμές του αργού πετρελαίου, που έφτασαν έως τα 139 δολάρια, για να υποχωρήσουν σήμερα στα επίπεδα των 126 δολαρίων το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έφτασαν στα ύψη καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ πάντως προειδοποίησε τη Δευτέρα πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο Νόβακ σε βιντεοσκοπημένη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Η αύξηση της τιμής θα ήταν απρόβλεπτη. Θα έφτανε τα 300 δολάρια το βαρέλι, αν όχι περισσότερα», υπογράμμισε και έσπευσε να τονίσει ότι η Ρωσία ξέρει που να προωθήσει το πετρέλαιό της αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.
Συνεχείς προσπάθειες από τις ΗΠΑ για να υπάρξει πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού πετρελαίου
Την ίδια στιγμή καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες από τις ΗΠΑ για να υπάρξει πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών ενέργειας. Οι συνομιλίες με την Τεχεράνη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για τα πυρηνικά συνεχίζονταν αν και είχαν προκύψει προσκόμματα. Η Ρωσία, που μέχρι τώρα είχε συμμαχία με το Ιράν, ζητεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Με τον τρόπο αυτόν, η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το Ιράν ως μέσο για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Η Κίνα έχει επίσης εγείρει νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Η παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική καθώς αναλογεί περίπου στο 8% με 10% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής. Η Ρωσία παράγει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου κάθε ημέρα με αυτές της Σαουδικής Αραβίας (περίπου 10,5 εκατ. βαρέλι η κάθε χώρα) και υπάρχουν διαστήματα που την ξεπερνά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.
Σαουδική Αραβία και Ιράν οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, όπου οι δύο πιο ισχυρές δυνάμεις είναι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά εδώ και χρόνια βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το καρτέλ, με αποτέλεσμα η συμμαχία που έχει δημιουργηθεί να ονομάζεται ΟΠΕΚ+. Επίσης, η Ρωσία είναι ο βασικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης με συνολικό μερίδιο περίπου 35%.
Οπως ανέφεραν αναλυτές στο Reuters, η αγορά έχει βασίσει τις ελπίδες της για υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν που θα έριχνε και άλλες ποσότητες στην αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση οι δεξαμενές αποθήκευσης θα αρχίσουν να αδειάζουν, ειδικά εάν τα ρωσικά βαρέλια μαύρου χρυσού παραμείνουν εκτός αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναλυτές της JP Morgan εξέφρασαν την προηγούμενη εβδομάδα την εκτίμηση ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 185 δολάρια το βαρέλι φέτος.