Σε εξέλιξη είναι ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και Άγκυρας για να “κλειδώσει” το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Μια συνάντηση, που κόντεψε να τινάξει στον αέρα με τις δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ. Αν και την Δευτέρα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, εμφανίστηκε προκλητικός με δηλώσεις περί Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Άγκυρας για βάρκες μεταναστών που τρυπάει η Ελλάδα και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Στις δηλώσεις του ο Τσελίκ ανέφερε πως “ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τελευταία η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση. Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί”, ανέφερε ο Τσελίκ.
“Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό”
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, “ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και την στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά. Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια. Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου. Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα. Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της “ΤΔΒΚ” και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία. Η “ΤΔΒΚ” είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών”.
Επανέλαβε στη συνέχεια ότι “είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή την συνάντηση που θα γίνει. Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα”. Ο Τσελίκ κατέληξε λέγοντας ότι “η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό”.
Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι γνωστές» και θυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν περιμένει από μια τέτοια συνάντηση «θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, με πρώτο αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών». Σημειώνουν, όμως, ότι «οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία». Ο κ. Μητσοτάκης έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι «τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση» και θα πρέπει να γίνονται ακόμα και σε στιγμές έντασης καθώς «ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο διάλογος».
Στη σκιά του πολέμου
Βεβαίως, η συνάντηση των δύο ανδρών γίνεται με το βλέμμα στην εντελώς νέα κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, γεωπολιτικά, αλλά και ενεργειακά. Η Τουρκία, άλλωστε, είναι ενδιάμεσος και για το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ, από τον οποίο η χώρα μας ίσως επιδιώξει μεγαλύτερες ποσότητες. Την ίδια ώρα, βεβαίως, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, εξ ου και διατηρεί τη δυνατότητα να συνομιλεί με τη Μόσχα. Μένει, δε, να φανεί ποια θα είναι η θέση που θα πάρει η Μόσχα από εδώ και πέρα στα ζητήματα που αφορούν Ελλάδα και Τουρκία, με δεδομένη τη σημαντική επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά και τον ενεργό ρόλο που επιδιώκει η χώρα μας στα νατοϊκά δρώμενα.