Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο: Πέθανε ο άνδρας της καινοτόμου εγχείρησης
ΚΟΣΜΟΣ

Μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο: Πέθανε ο άνδρας της καινοτόμου εγχείρησης

Μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο: Ο 57χρονος Ντέιβιντ Μπένετ που δέχθηκε την καρδιά, δεν τα κατάφερε δύο μήνες μετά την εγχείρηση.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο Ντέιβιντ Μπένετ πέθανε σε ηλικία 57 ετών, καθώς η υγεία του είχε επιδεινωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα (9/3) το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν. Έτσι, ο άνθρωπος που δέχθηκε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιά χοίρου, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά από το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κατάσταση της υγείας του Μπένετ «είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες. Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα». Υπενθυμίζεται ότι, τον προηγούμενο Ιανουάριο ο Μπένετ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Η πειραματική επτάωρη επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη.

Το μόσχευμα ήταν η τελευταία ελπίδα του Μπένετ

Το μόσχευμα από χοίρο ήταν η τελευταία ελπίδα του Μπένετ, αν και δεν είχε γίνει σαφές ποιο θα είναι ότι είναι το προσδόκιμο ζωής του. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει.

Οι γιατροί του, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ήλπιζαν ότι άνοιξαν τον δρόμο για νέου είδους μεταμοσχεύσεις που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, λόγω της έλλειψης επαρκών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση. Αρκετοί είναι αυτοί που τα ονόματά τους βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μόσχευμα κάθε χρόνο, προτού προλάβουν να λάβουν το ζωτικό όργανο που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να πεθάνουν.

Οι γιατροί ήταν συγκρατημένοι για το κατά πόσο ήταν επιτυχής η εγχείρηση

Η λήψη μοσχεύματος από ζώο (ξενομεταμόσχευση), η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αποσκοπεί στην κάλυψη της μεγάλης ζήτησης. Ήδη εδώ και δεκαετίες γίνεται μεταμόσχευση βαλβίδων καρδιάς από χοίρους. Πέρυσι τον Οκτώβριο έγινε πειραματικά στη Νέα Υόρκη η πρώτη επιτυχής σύνδεση νεφρού χοίρου σε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο χωρίς ελπίδα ανάρρωσης.

Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), προκειμένου να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του, τα οποία μπορεί να είχαν οδηγήσει σε απόρριψη του οργάνου ως ξένου σώματος από τον οργανισμό του ασθενούς. Οι γιατροί είχαν υπογραμμίσει τότε πως είναι ακόμη νωρίς για να πουν με βεβαιότητα ότι η μεταμόσχευση είναι επιτυχής και ότι η καρδιά του ζώου θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς πρόβλημα. Όπως αποδείχθηκε, σίγουρα κάτι γνώριζαν καλύτερα από όλους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις