Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

21

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Η Ευρώπη αποφασίζει για την ακρίβεια
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Η Ευρώπη αποφασίζει για την ακρίβεια

Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων, είπε ο Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο

Ξεκινάει σε λίγο η Συνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε δηλώσεις κατά την είσοδό του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του είπε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας. «Έστειλα επιστολή που ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την αγορά του φυσικού αερίου, ειδικά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας»

«Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμισθεί τη γεωπολιτική στρατηγική της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της Ηπείρου μας ο πολεμος. Διαμορφώνει όμως και τις συνθήκες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα της άμυνας», ανέφερε, καταλήγοντας ότι «ήρθε ο καιρός χώρες όπως η δική μας, που δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στις αμυντικές δαπάνες, να μην τιμωρούνται για αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε με θέρμη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο άνδρες είχαν και μια σύντομη συνομιλία πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες:

Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή». Οι 27 ηγέτες θα προσέλθουν στη συνεδρίαση χωρίς κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να συζητήσουν τις επιλογές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρόταση 6  σημείων από Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο

Σε αυτή την άτυπη σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αναδείξει  την πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε προχθές με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με αιχμή το “πλαφόν” στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και στα όρια μεταβολής της ημερήσιας τιμής. Παράλληλα, προτείνεται ο καθορισμός σταθερής τιμής ως “αντίδραση έκτακτης ανάγκης” σε δηλώσεις αναφορικά με την προοπτική διαταραχής της ροής αερίου από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας φυσικού αερίου δια της σύνδεσης της αγοράς μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας. Ένας πρακτικός τρόπος, θα ήταν επιπρόσθετα φορτία LNG από την Κίνα, πέραν των όσων διατίθενται από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Στη σημερινή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να επιμείνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και με τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν θα πρέπει να αναμένεται συζήτηση επί της πρότασης του κ. Μητσοτάκη αυτής καθ’ αυτής, ο ίδιος, όμως, παρουσίασε την προσέγγισή του που θεωρείται τολμηρή, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η Ισπανία.

Από τη Σύνοδο, ο κ. Μακρόν θέλει ως βασική “νίκη” μια προαναγγελία για το mega-ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες, αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές γερμανικές ενστάσεις για το ζήτημα της περαιτέρω αμοιβαιοποίησης χρέους. Στη συζήτηση για την άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα επιμείνει ότι πρέπει το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας να είναι προτεραιότητα της Ε.Ε.

Έτοιμο το πακέτο στήριξης

Η συζήτηση στις Βερσαλλίες θα είναι σημαντική και “τροχιοδεικτική” ως προς τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της ενέργειας, αλλά υπάρχει και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης θα “πάρει κλίμα” και την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στο Υπουργικό.

Η παρέμβαση αυτή θα περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας τον Μάρτιο, στήριξη που θα συνεχιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενδεχομένως με διαφορετικό μίγμα, τη λεγόμενη “επιταγή ακρίβειας”, σε μια αρκετά ευρεία περίμετρο συμπολιτών μας.  Ο λόγος, πάντως, που η παρέμβαση δεν είχε ανακοινωθεί ως τώρα ήταν, αφενός για να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την πορεία του Α’ τριμήνου, αλλά και για να γίνει η παρέμβαση στον σωστό χρόνο.

Η φωτογραφία του Βέλγου πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου, ο οποίος συνταξίδεψε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το τρένο από τις Βρυξέλες στο Παρίσι, «ανέβασε» μία φωτογραφία στο twitter δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν με τρεις νεαρές κοπέλες, πρόσφυγες από την Ουκρανία, με τις οποίες συνταξίδεψαν.

https://twitter.com/alexanderdecroo/status/1501944829424521227?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1501944829424521227%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1220620%2Farhizei-i-sunodos-korufis-sti-skia-tis-eisvolis-poutin-kai-tis-ektinaxis-tou-energeiakou-kostous%2F

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις