Μητσοτάκης - Ερντογάν συνάντηση: Οι ΗΠΑ πιέζουν πλέον Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσει η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.
Στο παρασκήνιο της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Η συνάντηση κλείδωσε επίσημα και θα γίνει σε κλίμα καλύτερο από αυτό του παρελθόντος, είπε και πρόσθεσε ότι και η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της παρούσας κατάστασης κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, είπε ότι είναι το ουκρανικό, η ενέργεια, η ασφάλεια και τα ελληνοτουρκικά, που είναι μεν βασικό θέμα, αλλά όπως είπε δεν περιμένουμε κάποια εξέλιξη από αυτή την συνάντηση. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει το γεύμα, όπου θα είναι παρόντες και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, αλλά θα υπάρξει και τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν χωρίς άλλους συνεργάτες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή το πρωί γύρω στις 11, θα μεταβεί στο Φανάρι για την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η συνάντηση θα γίνει στην προεδρική κατοικία Χούμπερ στην συνοικία Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης
Ο άνθρωπος που έλεγε ότι “δεν συναντιέμαι με τον Μητσοτάκη” θα τον υποδεχτεί εκεί που έχει υποδεχτεί κι άλλους μεγάλους ηγέτες, όπως την Μέρκελ και τον Πούτιν, και αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή στο κλίμα που υπάρχει, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. Ο Τούρκος πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την συνάντηση, συνέχισε και εξήγησε ότι αν και οι ελληνοτουρκικές διαφορές υπάρχουν, η Ελλάδα έχει ενισχυμένη θέση λόγω των αμυντικών συμφωνιών που έχει υπογράψει, εξοπλίζεται, είναι η πύλη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Επιπλέον, υπάρχει το ουκρανικό ζήτημα και όλες οι συνέπειες λόγω της ενεργειακή ακρίβειας που πλήττει και τις δύο χώρες, όπως είπε. Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για προσέγγιση με τις γιετονικές της χώρες, είπε ο Μανώλης Κωστίδης. Θα είναι έκπληξη να δούμε ελληνοτουρκική ένταση μετά τα δεδομένα της Ουκρανίας, σχολίασε.
“Έπεσε” τηλέφωνο από τις ΗΠΑ;
Πάντως, μόνο τυχαία δεν θεωρούν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι την συγκυρία της επικείμενης συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν. Το deal φαίνεται να κλείστηκε μετά από διαβουλεύσεις, αλλά και πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πρωτοβουλία ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η επίθεση στην Ουκρανία από τους Ρώσους, έφερε τα πάνω κάτω στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη και το ζήτημα του φυσικού αερίου, κατά κύριο λόγο, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο. Η αυτάρκεια της Ευρώπης σε ενέργεια, προκειμένου να απομονωθεί η Ρωσία, καθίσταται πλέον επιβεβλημένη και η πολιτική της υπερδύναμης αναπροσαρμόζεται μέσα σε λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του emeaGR, οι ΗΠΑ από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της επίθεσης των Ρώσων, αποφάσισαν να βάλουν στο ενεργειακό παιχνίδι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τόσο του Ισραήλ όσο και της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφορικά με το Ισραήλ, πρόκειται για μια εναλλακτική ενεργειακή οδό, που πρόσφατα είχε απορριφθεί από τις ΗΠΑ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω της Κύπρου και της Κρήτης θα καταλήγει στην Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη.
Το non paper
Το αγκάθι στο αρχικό σχέδιο και στη συμφωνία που είχαν συνάψει Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία θέλει μεγάλο μερίδιο. Οι ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με non paper του State Department τόνισαν πως τάσσονται κατά της κατασκευής του συγκεκριμένου αγωγού καθώς, όπως υπογράμμισαν, οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, η εν λόγω εξέλιξη θεωρήθηκε αρνητική για την Ελλάδα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τόνισαν πως οι ΗΠΑ «καλοπιάνουν» την Τουρκία για να την απομακρύνουν από τη Ρωσία, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη χώρα μας.
Μετά λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, «έπεσαν» τηλέφωνα από την Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Άγκυρα και ζητήθηκε να τα βρουν οι δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσει ο ισραηλινός αγωγός.