Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

25

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία είναι αισιόδοξη για ένα πιο υγιές μέλλον
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΦΕΕ: Η φαρμακοβιομηχανία είναι αισιόδοξη για ένα πιο υγιές μέλλον

ΣΦΕΕ: Η διασφάλιση του μέλλοντος των συστημάτων υγείας ξεκινά με τη χρηματοδότησή τους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας και των πολιτικών κομμάτων, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, στο Divani Caravel Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε πως «Το 2022 με τον θρίαμβο της καινοτομίας και της επιστήμης ανέτειλε η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας COVID-19. Η πανδημία της COVID-19, όμως, ώθησε τα συστήματα υγείας στα όριά τους, αποκαλύπτοντας και επιδεινώνοντας σοβαρά υποκείμενα προβλήματα και ελλείψεις, που προέρχονται από την υποχρηματοδότηση και τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Στη χώρα μας, η επιβολή ατεκμηρίωτου μεγέθους κλειστών προϋπολογισμών για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συμπλήρωσε μια δεκαετία, όπως και η θεσμοθέτηση του clawback, και η συνεισφορά της φαρμακοβιομηχανίας σε υποχρεωτικές επιστροφές όλα αυτά τα χρόνια έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δισ. Ευρώ, ενώ την τελευταία περίοδο έχει σε ετήσια βάση σχεδόν ισοφαρίσει τη συνεισφορά του δημοσίου για μια κοινωνική παροχή που είναι αποκλειστικά δημόσια. Πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από τις άλλες χώρες στην Ευρώπη και τα διδάγματα της πανδημίας και να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις, αλλά και να στηρίξουμε την καινοτομία. Η φαρμακοβιομηχανία είναι αισιόδοξη για ένα πιο υγιές μέλλον. Αρκεί τώρα να προτεραιοποιήσουμε την υγεία σε πολιτικό και δημόσιο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για να ενδυναμώσουμε το σύστημα υγείας. Η διασφάλιση του μέλλοντος των συστημάτων υγείας ξεκινά με τη χρηματοδότησή τους ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών. Ενδυνάμωση του συστήματος υγείας σημαίνει, επίσης, ότι υιοθετούμε τα μετασχηματιστικά εργαλεία που χρειαζόμαστε – δηλαδή την ψηφιοποίηση και την καινοτομία που δημιουργεί αξία για τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την κοινωνία στο σύνολό της. Τα παραπάνω θα συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας με αναβαθμισμένη παροχή φροντίδας στους πολίτες, αλλά και στην αύξηση των επενδύσεων. Άλλωστε, ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα και πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες ιδιαίτερα στον κλάδο των κλινικών μελετών, που θα πρέπει να υποστηριχθούν με ένα πιο αποδοτικό σύστημα συμψηφισμού clawback – επενδύσεων κλινικών μελετών, εκτός πλαισίου RRF.», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

 

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε για τον Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένο το καλύτερο φάρμακο όπως το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και στο βαθμό που το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι. Θέλουμε μια πιο εξορθολογισμένη δαπάνη για το 2022 και αντίστοιχα θα έχουν μπει οι βάσεις των πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών. Πιστεύουμε στον ψηφιακό φάκελο και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στους κόφτες οι οποίοι θα υπάρξουν για τη συνταγογράφηση. Θα τα δούμε όλα με πλήρη διαφάνεια, με σαφείς κανόνες που θα οδηγούνται από την υπουργική απόφαση για το πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση και με πολύ γρήγορες διαπραγματεύσεις που θα κλείσουν. Υπολογίζω ότι περίπου στα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επιτροπής για τα επιπλέον μέτρα που μπορούμε να πάρουμε».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης απεύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος τονίζοντας: «Ο κλάδος σας παγκοσμίως έχει καταφέρει κι έχει αλλάξει τη δυσχερή συνθήκη στην οποία βρεθήκαμε. Ο Σύνδεσμος σας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αντιπροσωπεύει έναν κλάδο εξαιρετικά καινοτόμο, εξωστρεφή, αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας για να αναπτύξει οικοσυστήματα καινοτομίας, και αξίζει και πρέπει να επενδύουμε σε αυτόν».

 

Ο κ. Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), αναφερόμενος στην πανδημία της COVID-19 σημείωσε πως: «Οι πρωτοφανείς συνέργειες της φαρμακοβιομηχανίας με την ακαδημία και τη πολιτεία επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και να αναχαιτίσει την εξέλιξη της σε υγειονομική και κοινωνική καταστροφή». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του εξήρε την σπουδαιότητα των καινοτόμων φαρμάκων και των κλινικών μελετών, τονίζοντας ότι: «Οι κλινικές μελέτες δίνουν στον Έλληνα ασθενή δωρεάν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες υγείας στην ορθή κλινική πρακτική, και δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας προσπορίζοντας σημαντικά έσοδα προς την Ελληνική πολιτεία».

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες δήλωσε πως «Υπάρχουν έντονες στρεβλώσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που εκτός των άλλων αποτυπώνεται σε μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ιδιωτική δαπάνη για την υγεία έναντι των ευρωπαίων πολιτών». Πρότεινε τη στενότερη «συνεργασία των Ενώσεων Ασθενών και της επιστημονικής κοινότητας ως καταλύτη για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της αποδοχής από την Κοινωνία των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Τέλος, σε σχέση με το θέμα της υπέρβασης της φαρμακευτική δαπάνης, τόνισε πως «η κατανόηση και εξεύρεση λύσεων μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης όπου συμμετέχουν όλοι οι οργανισμοί και εταίροι της Υγείας». Την πίτα έκοψαν μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, ο Πρόεδρος του ΚεΣΥ, κ. Δημήτρης Μπούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών, κ. Νίκος Δέδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις