Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Στη δέσμη μέτρων η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Στη δέσμη μέτρων η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Σύνοδος Κορυφής Βερσαλλίες: Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Στη δέσμη μέτρων που προτείνει η ΕΕ να εξετάσει η Κομισιόν περιλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής το Σχέδιο Έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και τη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού θα περιληφθεί στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει και θα καταθέσει η Κομισιόν. Η πρόταση αναδείχθηκε νωρίτερα από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ενώ το Bloomberg πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, σχολίασε συγκεκριμένα: «Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας». «Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν Μακ Γκρέγκορ.

Η «μάχη» για το ευρωομόλογο

Οι «27» της ΕΕ που συνεδριάζουν από το απόγευμα εκτάκτως στις Βερσαλλίες για Ενέργεια, Άμυνα και Ουκρανικό, διέκοψαν περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος για δείπνο. Κρίσιμο στοιχείο είναι η έκδοση ή όχι ευρωομολόγου, πρόταση που έχει καταθέσει η γαλλική προεδρία.

Οι «27» έξω από τις Βερσαλλίες

Σύμφωνα με το Reuters ωστόσο, στο προσχέδιο της Συνόδου φαίνεται να «παγώνει» η έκδοση κοινού ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς Γερμανία και Ολλανδία κυρίως προβάλουν αντιρρήσεις, επικαλούμενες τα διαθέσιμε χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που ανέρχονται σε περίπου 800 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι «27» είναι μεν προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις στην προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου λόγω της ανάγκης για δαπάνες σε άμυνα και ενέργεια, που έχει προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή. Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Έστειλα επιστολή που ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την αγορά του φυσικού αερίου, ειδικά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας». «Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική στρατηγική της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας. Διαμορφώνει όμως και τις συνθήκες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα της άμυνας» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «ήρθε ο καιρός χώρες όπως η δική μας, που δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στις αμυντικές δαπάνες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις