Μακρόν – Πούτιν Ουκρανία: Δραματική εκτίμηση Ελιζέ για τον πόλεμο

ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Πούτιν Ουκρανία: Δραματική εκτίμηση Ελιζέ για τον πόλεμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μακρόν - Πούτιν Ουκρανία: Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός

12.03.2022 | 18:23

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς. Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Ουκρανία: Μία «ανάσα» από το Κίεβο οι Ρώσοι – Στο στόχαστρο οι αποστολές όπλων της Δύσης

Κλιμακώνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεγάλα αστικά κέντρα ανά την επικράτεια της Ουκρανίας, με τις χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Κίεβο. Ο ανθρωπιστικός εφιάλτης μαίνεται στην πολιορκημένη Μαριούπολη· σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται το εξίσου στρατηγικής σημασίας λιμάνι Μικολάιβ του ουκρανικού νότου, ενώ στα δυτικά οι κάτοικοι της Λβιβ -η οποία έως τώρα έχει μείνει «ανέγγιχτη»- προετοιμάζονται για πιθανή ρωσική επίθεση…

Καθώς εντείνονται οι επιδρομές και οι στρατιωτικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές οπλισμού προς την Ουκρανία -θέση την οποία, όπως αναφέρει, έχει καταστήσει σαφή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ίδια στιγμή κατηγορεί τη Ρωσία για «τρομοκρατία» προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών πολιτών και καλεί σε εκεχειρία προκειμένου να προσέλθουν οι δύο πλευρές σε διαπραγμάτευση.

Νέα τηλεφωνικοί επικοινωνία είχαν επίσης οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας για μία ακόμη φορά από τη Ρωσία να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός.

2.000 Ουκρανοί πολίτες στους δρόμους

Την ίδια στιγμή, έως και 2.000 Ουκρανοί πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Μελιτόπολης. ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο δήμαρχος της πόλης που φέρεται να έχει απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του δημάρχου ζήτησε επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους Μαρκόν και Σολτς.

Σειρήνες ηχούσαν το πρωί του Σαββάτου στο Κίεβο. Οι πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη, Μικολάιβ και Σούμι παραμένουν υπό συνεχή πολιορκία. Άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ντνίπρο, το Λουτσκ και το Τσέρνιγιβ χτυπήθηκαν από πυραύλους, ενώ έχουν αναφερθεί νεκροί.

Exit mobile version