Έχετε φάει ποτέ μπέργκερ από φακές; Αν όχι, ευκαιρία να δοκιμάσετε. Ιδανικό για όσους ακολουθούν vegan διατροφή αλλά και σε όσους αγαπούν τα όσπρια και τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες συνταγές.
Υλικά για 4 μερίδες
2 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
2 κόκκινα κρεμμύδια, το 1,5 ψιλοκομμένο και το μισό σε λεπτές φέτες
2 κουτ. γλυκού πάστα σκόρδου
2 κουτ. γλυκού πάστα τζίντζερ
2 κουτ. σούπας καυτερό κάρι σε σκόνη
2 κονσέρβες των 400 γρ καφέ φακές, στραγγισμένες, ξεπλυμένες και πάλι στραγγισμένες
4 κουτ. σούπας Αλεύρι για όλες τις Χρήσεις
1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
4 ψωμάκια για μπέργκερ, κομμένα στη μέση και φρυγανισμένα
4 κουτ. σούπας τσάτνεϊ μάνγκο
4 φύλλα μαρουλιού
4 φέτες ντομάτας
φύλλα κόλιανδρου (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια με μια πρέζα αλάτι για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τη σκόνη κάρι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Αδειάζουμε τα κρεμμύδια σε ένα μπολ. Βάζουμε τις φακές στο μούλτι και τις χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν, χωρίς ωστόσο να γίνουν πολύ λείες. Τις βάζουμε στο μπολ με το κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν. Χρησιμοποιώντας ελαφρώς βρεγμένα χέρια, σχηματίζουμε με το μείγμα 4 ισομεγέθη μπιφτέκια. Τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε αρκετό βραστό νερό για να το καλύψουμε. Το αφήνουμε για 5 λεπτά, στη συνέχεια το στραγγίζουμε καλά και προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλατοπίπερο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια φακής για 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε στη βάση κάθε ψωμιού, προσθέτουμε από πάνω λίγο τσάτνεï μάνγκο, φύλλα μαρουλιού, μια φέτα ντομάτας, κρεμμύδια τουρσί, μερικά φύλλα κόλιανδρου και την κορυφή του ψωμιού.