Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νεκρός δημοσιογράφος New York Times – Ουκρανία: Ποιος ήταν ο 50χρονος Μπρεντ Ρένοντ
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός δημοσιογράφος New York Times – Ουκρανία: Ποιος ήταν ο 50χρονος Μπρεντ Ρένοντ

Νεκρός δημοσιογράφος New York Times - Ουκρανία: Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης, τραυματίστηκε

Ο Μπρεντ Ρενό, 51 ετών, πρώην συνεργάτης των New York Times στην Ουκρανία σκοτώθηκε από πυρά στην πόλη Ιρπίν, σύμφωνα με την αστυνομία του Κιέβο. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Αντρέι Νεμπίτοφ, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook πως η αποστολή των δημοσιογράφων δέχθηκε ρωσικά πυρά.  Ωστόσο υπάρχουν αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ πως δέχθηκαν πυρά αφότου πέρασαν ένα  σημείο ελέγχου της ουκρανικής πολιτοφυλακής. Σύμφωνα με μαρτυρία Ουκρανού στρατιώτη, ο Μπέρντ Ρενό δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι. Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου είπε ότι εκτός του Ρενό, ένας ακόμα δημοσιογράφος τραυματίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως θα συνομιλήσει με συμμάχους και εταίρους για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αναφερόμενο θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου κοντά στο Κίεβο. Ο Μπρεντ και ο αδελφός του Κρεγκ είναι βραβευμένοι σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικοί παραγωγοί που από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Times, δεν βρισκόταν στην Ουκρανία για το Μέσο της Νέας Υόρκης, ωστόσο έφερε τα διακριτικά των Times από παλαιότερη συνεργασία  του.

«Η δουλειά των αδελφών Ρενό τους έχει οδηγήσει σε όλο τον κόσμο σε πολλές από τις πολεμικές συγκρούσεις και τα επικίνδυνα σημεία της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, του σεισμού στην Αϊτή, του πολέμου των ναρκωτικών στο Μεξικό και της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο», αναφέρει η Sui στο Κέντρο Πούλιτζερ. «Οι ταινίες και τα τηλεοπτικά τους προγράμματα έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα Peabody, ένα βραβείο IDA για την καλύτερη τηλεοπτική σειρά, δύο βραβεία Overseas Press Club, δύο βραβεία Columbia Dupont και ένα βραβείο Edward R. Murrow για τη συνεργασία τους με τους New York Times».

H ανακοίνωση των The New York Times

Στην ανακοίνωσή του, οι New York Times αναφέρουν: «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό.Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times. Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις