Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η συνάντηση αναμένεται να έχει διάρκεια δύο ώρες.
Başkan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesinden ilk kareler pic.twitter.com/KHTS310Zr2
— Sabah (@sabah) March 13, 2022
https://twitter.com/Hbr_Var/status/1502971397856976899?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502971397856976899%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fpolitikh%2Fkyriakos-mitsotakis-retzep-tagip-erntogan-i-synantisi-stin-konstantinoupoli%2F3485956%2F
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'i kabul ettihttps://t.co/ohNQVrq7mY pic.twitter.com/DrdSjbgQQz
— Yerelin Gündemi (@yerelingundemi) March 13, 2022
Στις πρώτες εικόνες από το γεύμα που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και συνομιλούν με χαλαρή διάθεση, με τον Ερντογάν του δείχνει τη θέα στο Βόσπορο.
Αμέσως μετά, οι δύο ηγέτες… παίρνουν τις θέσεις τους για το γεύμα.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Glt63vgadLg&feature=emb_title
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Για τη συνάντηση έχει υπάρξει προσεκτική προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η ελληνική πλευρά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει αμέσως τις τουρκικές διαρροές, ώστε να έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες. Η ύπαρξη ατζέντας σημαίνει, επί της ουσίας, ότι οι δύο ηγέτες δεν κάνουν απλώς μια ελεύθερη κουβέντα, η οποία μπορεί κιόλας να εκτραπεί, κυρίως με ενέργειες της τουρκικής πλευράς.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, λοιπόν, περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας, άρα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ενώ στέλνει και μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν γίνεται αποδεκτός.
Βεβαίως σε μια τέτοια συζήτηση, είναι προφανώς ότι θα συζητηθούν και τα διμερή μας ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος, εφόσον ο κ. Ερντογάν προτάξει την αναθεωρητική του ατζέντα, ενώ στο τραπέζι είναι παράλληλα και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», με τα μέτρα χαμηλής πολιτικής, που χειρίζονται σε καλό κλίμα οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ. Βεβαίως, επί τάπητος τίθενται και οι νέες ενεργειακές ισορροπίες, μιας και η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός κόμβος, ιδίως για φορτία LNG, με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ως το 2027 από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.