Φαίνεται πως έχει εξασφαλισμένη μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες εξαιτίας της αγάπης του για τα αναμνηστικά του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Ο λόγος για τον Αναστάσιο Σλατίνη από την Έδεσσα, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, αλλά έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την τελευταία πενταετία 1600 στρατιωτικά αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μπρελόκ. Για την προσπάθεια του αυτή, μάλιστα, έχει δεχθεί συγχαρητήριες επιστολές στρατηγών, αναμνηστικές πλακέτες τιμής ένεκεν, αλλά και έπαινο από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όλα ξεκίνησαν, όπως ο ίδιος αναφέρει, από μια συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Μεραρχίας στην Έδεσσα. «Πριν από πέντε χρόνια, μαζί με τον πατέρα μου είχαμε πάει να ευχηθούμε στον τότε Υποστράτηγο Δημήτριο Γλυμή, καθώς είχε πρωτοέλθει στην Έδεσσα, ως διοικητής της Μεραρχίας, και μού χάρισε το πρώτο μου μπρελόκ. Αυτό ήταν», εξηγεί ο Αναστάσιος Σλατίνης και σημειώνει πως με την υποστήριξη των γονιών του και με τη στήριξη όλων των αξιωματικών σε όλη την Ελλάδα, άρχισε να συγκεντρώνει μια συλλογή, που τώρα έχει περίπου 1600 στρατιωτικά μπρελόκ και αντικείμενα.
Από παντού
«Αγαπώ τη χώρα μου, αγαπώ την πατρίδα μου και με αυτό τον τρόπο, την έχω μαζί μου», επισημαίνει και διευκρινίζει πως έχει ήδη συγκεντρώσει μπρελόκ σχεδόν από παντού: από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, αλλά και από χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, αναφερόμενος στα πιο σημαντικά αντικείμενα της συλλογής του, είπε πως ξεχωρίζει τον έπαινο που τού έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), το μεταλλείο της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τις συγχαρητήριες επιστολές στρατηγών και τις αναμνηστικές πλακέτες τιμής ένεκεν, για την προσπάθειά του.
Καθημερινή επικοινωνία
«Κάθε μέρα σχεδόν, είχα και έχω τηλεφωνική επικοινωνία με όλες τις στρατιωτικές μονάδες της χώρας. Καταγράφω ό,τι μού λείπει και μετά τα παραλαμβάνω μέσω ταχυδρομείου. Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί με αυτό τον τρόπο έκανα φίλους σε όλη την Ελλάδα και κατάφερα να γνωρίσω Έλληνες στρατιώτες, που διακρίνονται για τον δυναμισμό και την ντομπροσύνη τους», σημειώνει και τονίζει ότι όχι μόνο τού έστελναν και τού στέλνουν υλικό, αλλά αναλαμβάνουν και οι ίδιοι τα έξοδα της αποστολής και της αγοράς των αναμνηστικών. Μάλιστα, ανάμεσα σε όλους αυτούς που τον έχουν βοηθήσει, λέει πως είναι και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Ένας πρώην λοχαγός των Ειδικών Δυνάμεων (άγνωστος σε μένα), μού έστειλε ένα αναμνηστικό μπρελόκ, που είχε βγάλει μαζί με τον φίλο του, όταν αποστρατεύτηκαν. Δυστυχώς, ο φίλος του πέθανε και όπως μού έγραψε, μού το δίνει γιατί πλέον με θεωρεί φίλο του», λέει συγκινημένος και δηλώνει περήφανος, διότι έχει στη συλλογή του «ένα ειδικό σήμα, που φορούσε ο ήρωας Κώστας Πανανάς, όταν κατέπεσε με ελικόπτερο στην Κίναρο, μαζί με τον υποπλοίαρχο Τουλίτση και τον Ανθυπασπιστή Ευαγγέλου. Η οικογένεια του μού το εμπιστεύτηκε και τους ευχαριστώ για αυτό».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αναφερόμενος στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ο 26χρονος στέλνει το δικό του μήνυμα ειρήνης: «μέχρι τώρα ακούγαμε για πόλεμο μόνο στις ιστορίες των παππούδων μας. Ο κόσμος δεν τα χρειάζεται αυτά. Πρέπει να γίνουμε μαχητές της Ειρήνης. Αν με άκουγαν αυτοί που κάνουν πόλεμο, θα τους έλεγα: «σταματήστε τώρα, δε θέλουμε άλλους νεκρούς»». «Αυτό που κάνει ο Τάσος είναι στόχος ζωής», υπογραμμίζει ο πατέρας του 26χρονου και προσθέτει πως, «μαζί με τη μητέρα του, τον στηρίζουμε σε κάθε του κίνηση, σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είμαστε περήφανοι, γιατί το παιδί μας, τιμάται από τους υπερασπιστές της εδαφικής μας ακεραιότητας».
Ο Αναστάσιος Σλατίνης έχει ολοκληρώσει τη συλλογή μπρελόκ, από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία και του λείπουν ελάχιστα από το Λιμενικό και το Πυροβολικό. Σύντομα, όπως λέει, θα διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, ενώ παράλληλα με τη συλλογή στρατιωτικών μπρελόκ και αντικειμένων, έχει στην κατοχή του στρατιωτικά αναμνηστικά από τη Γαλλία (αντίστοιχο ΓΕΕΘΑ), Ιταλία, Ισπανία, Κουβέιτ, Αμερική, Ιρλανδία, Σερβία, Μεγάλη Βρετανία, Αφγανιστάν ,αλλά και 2500 απλά μπρελόκ από διάφορες χώρες του κόσμου.