Ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης και ηλεκτρονικές συσκευές στην Αλβανία, συνελήφθη στην Αθήνα ως βασικό μέλος συμμορίας, τα μέλη της οποίας «άδειαζαν» από ομοειδή εμπορεύματα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην Αττική και τα μετέφεραν προς πώληση στο κατάστημα της Αλβανίας! Η οργάνωση, που βρισκόταν πίσω από ενενήντα επτά κλοπές προϊόντων από καταστήματα, με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με τη σύλληψη πέντε Αλβανών υπηκόων, δύο ανδρών και τριών γυναικών, σε επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε Κερατσίνι, Νέο Φάληρο και Καματερό. Την ίδια ώρα, αναζητούνται άλλοι δύο Αλβανοί, ως μέλη της ίδιας της οργάνωσης. Όπως αναφέρει η Αστυνομία «μέρος των κλοπιμαίων διέθεταν άμεσα προς πώληση σε τρίτους, ενώ άλλες ποσότητες τις μετέφεραν, είτε με ιδιωτικά μισθωμένα λεωφορεία είτε με τα προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων, σε γειτονική χώρα όπου μεταπωλούνταν, μέσω καταστήματος λιανικού εμπορίου, ιδιοκτησίας μέλους της οργάνωσης».
Τα μέλη της οργάνωσης, (33χρονος, 39χρονος, 25χρονη, 33χρονη και 41χρονη) με τους δύο συγκατηγορουμένους τους, είχαν διακριτούς ρόλους και ιεραρχική δομή. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η δράση της οργάνωσης εκδηλωνόταν σε καθημερινή βάση, με κλοπές από καταστήματα λιανικού εμπορίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. «Όσον αφορά τον τρόπο δράσης», λέει η Αστυνομία, «αρχικά χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των υπαλλήλων ιδιωτικής φύλαξης, των στοχοποιημένων καταστημάτων, επιλέγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατάλληλη στιγμή τέλεσης της κλοπής. Εισέρχονταν στα καταστήματα και αφαιρούσαν προϊόντα, τα οποία τοποθετούσαν σε ειδικά διαμορφωμένες τσάντες, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα αντικλεπτικά συστήματα που βρίσκονταν στις εισόδους.
Άλλαζαν περιοχές δράσης
Για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εντοπισμού τους, φρόντιζαν να αλλάζουν τις περιοχές που δραστηριοποιούνται και απέφευγαν να «επισκέπτονται» το ίδιο κατάστημα δεύτερη φορά. Τα κλεμμένα προϊόντα τα αποθήκευαν αρχικά στις οικίες των μελών και στη συνέχεια παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα αντιπαρακολούθησης, τα μετέφεραν και τα αποθήκευαν σε χώρο αποθήκευσης που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό». Ως προς τους ρόλους των μελών της οργάνωσης, ο 33χρονος ήταν ο αρχηγός και τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό τις εντολές του. «Αυτός επέλεγε τα καταστήματα», αναφέρει η Αστυνομία «που θα πραγματοποιούσαν κλοπή και συμμετείχε και με φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη των κλοπών. Μόλις είχε στην κατοχή του τα κλοπιμαία, ενημέρωνε την 25χρονη να αναζητήσει ενδιαφερόμενους αγοραστές. Επίσης, ο ίδιος μίσθωνε και την «καβάτζα» όπου αποθήκευαν τα κλοπιμαία.
Υπαρχηγός ήταν ο 39χρονος, ο οποίος επίσης συμμετείχε με φυσική παρουσία στις κλοπές. Η συμμετοχή του στη συμμορία ήταν καθοριστικής σημασίας, καθόσον ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στην γειτονική χώρα, μέσω του οποίου επωλείτο μέρος των κλοπιμαίων. Η 25χρονη και η 33χρονη, ήταν επιφορτισμένες με την ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών, ενώ η 41χρονη από κοινού με τους άνδρες της συμμορίας διέπρατταν τις κλοπές».
Πάνω από 400.000 ευρώ η ζημιά
Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 97 περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα της Αττικής, με το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν να ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται. Από τις διενεργηθείσες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήθος κλοπιμαίων (είδη ένδυσης, ηλεκτρονικές συσκευές), 3 τσάντες ειδικά διαμορφωμένες με εσωτερική επένδυση που δεν ενεργοποιεί τα αντικλεπτικά συστήματα, μεταλλική συσκευή που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση των αντικλεπτικών μηχανισμών των προϊόντων, 4 αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των 4.545 ευρώ.