Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί να ξεκινήσω γυμναστική: Τα απίστευτα οφέλη
PLUS

Γιατί να ξεκινήσω γυμναστική: Τα απίστευτα οφέλη

Γιατί να ξεκινήσω γυμναστική: Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικά εντυπωσιακά οφέλη που θα αποκτήσεις κάνοντας γυμναστική.

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η γυμναστική βοηθά την υγεία σου και ωφελεί την καρδιά σου, αλλά αυτοί οι ήδη γνωστοί λόγοι δεν είναι αρκετοί για να σε παρακινήσουν να γυμνάζεσαι πιο τακτικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμα για να σε πείσουν να ασχοληθείς με τη γυμναστική περισσότερο ενεργά. Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικά εντυπωσιακά οφέλη που θα αποκτήσεις κάνοντας γυμναστική.

1. Η άσκηση ωφελεί τον εγκέφαλό σου

Η γυμναστική μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης, να βελτιώσει τη μνήμη και να καθυστερήσει τις πιθανότητες για Alzheimer. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει την πίεση του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας νέα κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία, εξαιτίας της πρωτεΐνης BDNF – μία πρωτεΐνη που επιτυγχάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη φθορά.

2. Θα νιώσεις περισσότερο χαρούμενος

Αμέτρητες έρευνες υποστηρίζουν πως η γυμναστική, από το περπάτημα μέχρι και το ποδήλατο, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους ανακουφίζει από συμπτώματα κατάθλιψης. Με τη γυμναστική απελευθερώνονται τα χημικά που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η ενδορφίνη, και η ντοπαμίνη, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος και να απελευθερώνεσαι από το άγχος.

woman standing on beach
3. Επιβραδύνει τη γήρανση

Η γυμναστική μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 5 χρόνια περίπου. H μέτρια και η έντονη γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει το γήρας των κυττάρων. Καθώς μεγαλώνουμε και τα κύτταρά μας διαιρούνται ξανά και ξανά, τα τελομερή μας -τα προστατευτικά καλύμματα που βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων -μικραίνουν. Κάνοντας γυμναστική, αυξάνεται ένα μόριο το οποίο προστατεύει τα τελομερή και στην ουσία μειώνει την ταχύτητα σμίκρυνσής τους.

4.Κάνει το δέρμα σου να φαίνεται καλύτερο

Η αερόβια γυμναστική ενεργοποιεί την πίεση του αίματος στο δέρμα, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, τα οποία βελτιώνουν την υγεία του δέρματος και κλείνουν πιο γρήγορα τις πληγές. Εάν γυμναστείς αρκετά, θα αναπτύξεις περισσότερα αιμοφόρα και τριχοειδή αγγεία στο δέρμα σου.

Επιπλέον, το δέρμα χρησιμεύει και ως απελευθερωτής θερμότητας. Όταν γυμνάζεσαι, οι μύες παράγουν αρκετή θερμότητα, η οποία θα πρέπει να απελευθερωθεί στο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία του σώματός σου. Η θερμότητα του μυ μεταφέρεται στο αίμα και μετακινείται στο δέρμα. Έτσι, στη συνέχεια, διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

5.Απίστευτα πράγματα σου συμβαίνουν σε λίγα μόλις λεπτά

Ακόμη και από μία 10λεπτη σωματική άσκηση, τα οφέλη είναι αρκετά. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να βελτιώσεις τη λειτουργία της καρδιάς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όμως, αυτή η 10λεπτη άσκηση θα πρέπει να περιέχει τρία έντονα μεσοδιαστήματα εκγύμνασης. Εάν έχεις τη διάθεση να γυμναστείς εντατικά, έστω και για λίγο, θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν.

woman wearing red bikini with floral thigh tattoo
6. Θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις από σοβαρές παθήσεις

Η γυμναστική μπορεί πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή ανεπάρκεια. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει και στην ανάρρωση ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Για χρόνια, πολλοί γιατροί απέτρεπαν τους ασθενείς τους που αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα να γυμναστούν. Σήμερα, όμως, οι έρευνες έχουν αποδείξει πως πράγματι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις. Έτσι, εάν πάσχεις από κάποια χρόνια πάθηση η γυμναστική αποτελεί σίγουρα ένα από τα καλύτερα αντίδοτα.

7. Θα συρρικνωθούν τα κύτταρα λίπους

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τόσο τους υδατάνθρακες, όσο και τα λιπαρά ως πηγές ενέργειας. Εάν βάλουμε τον εαυτό μας σε μία ρουτίνα αερόβιας γυμναστικής, το σώμα μας θα μπορέσει να κάψει το λίπος μας πιο εύκολα και πιο σωστά, γεγονός που απαιτεί αρκετό οξυγόνο για να μετατραπεί σε ενέργεια. Το καρδιαγγειακό μας σύστημα ενισχύεται ώστε να παρέχει οξυγόνο και να μπορέσουμε να μεταβάλουμε περισσότερο λίπος σε πηγή ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα του λίπους μας συρρικνώνονται.

topless man
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις