Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μπορεί να οδηγήσει είτε σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ή σε μια νέα ρωσική επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του Βολόντιμιρ Ζελένσκι. «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες ή οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια [επίθεσης] και μετά θα ξαναγίνουν συνομιλίες», είπε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, ο οποίος νωρίτερα είχε προβλέψει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιθανώς το αργότερο μέχρι τις αρχές Μάη. Την ίδια ώρα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι εξέφραζε την «ελπίδα» να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της εισβολής. Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών θα αποδώσουν απτά αποτελέσματα ο Κλέβερλι απάντησε «έτσι ελπίζω», προσθέτοντας ότι η ρωσική εισβολή δεν εξελίχθηκε όσο πετυχημένα ήλπιζε το Κρεμλίνο.
Ελπίδα για παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνεχίζονται οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες
Οι συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη, μια αχτίδα ελπίδας που αναδύεται τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με την επέκταση της ρωσικής επιχείρησης σε ολόκληρη την Ουκρανία. Την εικοστή ημέρα του πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η τέταρτη σύνοδος των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν την κρίση θα συνεχιστεί μετά από μια «τεχνική διακοπή» που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπίας, Μικαϊλο Ποντολιάκ.
We are at the scene of another attack in Kyiv last night/morning. Again, a residential building was targeted. @BILD pic.twitter.com/oxODbHW8Dh
— Paul Ronzheimer (@ronzheimer) March 15, 2022
Αυτή τη φορά, οι συζητήσεις πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τρεις διά ζώσης γύρους στη γειτονική Λευκορωσία και στη συνέχεια την άκαρπη συνάντηση την περασμένη Πέμπτη στην Αττάλεια των επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε το Σάββατο μια νέα, «θεμελιωδώς διαφορετική» προσέγγιση από τη Μόσχα στις διαπραγματεύσεις, ενώ χθες βράδυ υποστήριξε μέσω βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι οι Ρώσοι «ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν θα καταφέρουν τίποτα με τον πόλεμο».
«Μου είπαν ότι οι συνομιλίες ήταν αρκετά καλές», είπε ο Ζελένσκι. «Αλλά ας περιμένουμε να δούμε». Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε την Παρασκευή για «προόδους» κατά τη διάρκεια αυτών των διάφορων διαπραγματεύσεων, ενώ ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στο ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που μέχρι στιγμής είχαν γλιτώσει.
Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας
Στο μεταξύ οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας και Σλοβενίας αναμένονται σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Κι όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα: «Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς».
Ο κορυφαίος συνεργάτης του Πολωνού πρωθυπουργού, Μιχάλ Ντβoρτσίκ πρόσθεσε ότι οι τρεις πρωθυπουργοί θα μιλήσουν εκ μέρους της ΕΕ και θα παρουσιάσουν ένα συμπαγές πακέτο υποστήριξης της Ουκρανίας. Η ιδέα της επίσκεψης συμφωνήθηκε στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βερσαλλίες, την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Ντβορτσίκ. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία, πρώην κομμουνιστικές χώρες και μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, είναι μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών της Ουκρανίας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή.
Ουκρανικό: Εξετάζεται σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ
Από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, κοντά στη Σύνοδο της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 24 του μήνα. Πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να σχεδιάζει και περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων στην Πολωνία , όπου η ανησυχία έχει κλιμακωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας σε βάση εκπαίδευσης μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους. Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ κι ο Αμερικανός ΥΠ ΑΜ, Λόιντ Όστι, ανακοίνωσε ότι μετά τις Βρυξέλλες θα μεταβεί σε Σλοβακία και Βουλγαρία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στο Κίεβο μέχρι τα χαράματα της Πέμπτης
Στο μεταξύ, κι ενώ συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο κατά κατοικημένων περιοχών, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας 35 ωρών. Το Κίεβο δέχθηκε νέο κύμα βομβαρδισμών στα περίχωρά του πριν από λίγες ώρες με δύο πολυκατοικίες να πλήττονται από ρωσικούς πυραύλους και να χάνουν άλλοι δύο άνθρωποι τις ζωές τους. «Απαγορεύονται οι μετακινήσεις στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, παρά μόνον για τη μετάβαση σε καταφύγια», είπε ο Κλίτσκο. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα παραδώσουμε το Κίεβο», διεμήνυσε.
Η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν επίσημα ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων που στοχοθετούν περισσότερους από 600 Ρώσους υπηκόους, σε μια «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε ο Γάλλος ΥΠ ΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ, απόφαση. Πρόκειται για το «ταχύτερο, ισχυρότερο πακέτο κυρώσεων που έχει υιοθετήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της», δήλωσαν οι υπουργοί. Τα ονόματα των Ρώσων ατόμων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον νέο γύρο κυρώσεων δεν αποκαλύφθηκαν. Όπως είπε ο Λεμέρ το νέο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει «απαγόρευση σε ορισμένες εξαγωγές όπως είδη πολυτελείας, στέρηση για τη Ρωσία του πιο ευνοημένου κράτους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που θα επιτρέψει στους 27 να αυξήσουν τους δασμούς σε όλα τα ρωσικά προϊόντα.
Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν «βασικούς ολιγάρχες, λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της κατασκευής μηχανών», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δήλωση. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις, ο Λεμέρ είπε: «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω αυτό που είπε ο (Γάλλος πρόεδρος) Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».