Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

17

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μέτρα για την ακρίβεια: Πακέτο 2 δισ. ανακοινώνει η κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για την ακρίβεια: Πακέτο 2 δισ. ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μέτρα για την ακρίβεια: Μπαράζ συσκέψεων με τους υπουργούς

“Κλειδώνουν” σήμερα Τρίτη τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών με τις ανακοινώσεις να προσδιορίζονται για την Πέμπτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου τα τηλέφωνα έχουν πάρει “φωτιά”, την ίδια ώρα που… οι αντλίες των πρατηρίων “καίνε” και οι φορολογούμενοι κλείνουν το μάτι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αποφύγουν τις αυξήσεις σοκ των καυσίμων. Για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων το κυβερνητικό επιτελείο ανέμενε και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup με τα νέα από τις Βρυξέλλες να είναι θετικά, αφού στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρουν ότι «οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες», ενώ τονίζουν ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iefimerida τρεις είναι οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης. Ο πρώτος αφορά την απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους, ο δεύτερος τις τιμές των καυσίμων και ο τρίτος η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για παρεμβάσεις που «θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι η ακρίβεια που χτυπά την ελληνική οικονομία και πλήττει το εισόδημα των πολιτών απαιτεί μεγαλύτερο εύρος παροχών από ότι αρχικώς σχεδιαζόταν. Έτσι, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες ώστε να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία.

Η «επιταγή ακρίβειας» όπως έχει χαρακτηριστεί θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση καυσίμων

Για τα καύσιμα, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στη λύση της χορήγησης ενός επιδόματος κίνησης. Το μέτρο θα υλοποιηθεί με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε η απόδοση των ελαφρύνσεων που θα επιφέρει, να ωφελήσουν τα ασθενέστερα, εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Μοντέλο, φέρεται κατά πληροφορίες, να αποτελεί ο μηχανισμός για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Άλλη παρέμβαση, όπως η μείωση του ΦΠΑ, χαρακτηρίζεται-υπό τις παρούσες συνθήκες ανεφάρμοστη.

Η παρέμβαση για το κόστος των καυσίμων θα πλαισιώσει την επιταγή της κατά της ακρίβειας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Η κυρίαρχη τάση, που μένει να επιβεβαιωθεί, θέλει τη χορήγηση του να αφορά σε 1,24 εκατομμύρια δικαιούχων από τρεις κατηγορίες. Τα άτομα με αναπηρία θα λάβουν 250 ευρώ ενώ το επονομαζόμενο και «Δώρο Πάσχα» θα δοθεί σε σχεδόν 270.000 δικαούχους. Ο καθορισμός τους γίνεται με βάση το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, που θα κυμαίνεται από τα 7.200 ευρώ έως τα 14.400 ευρώ, που δεν θα πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη σε αξία των 200 χιλιάδων ευρώ.

Επιδότηση λογαριασμών

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση καθώς οι τιμές στην χονδρική εκτοξεύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις