Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Γερουσιαστές των ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Γερουσιαστές των ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ αναφέρθηκαν στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

16.03.2022 | 14:03

O Αμερικανός Γερουσιαστής της πολιτείας του Μaryland, κ. Chris Van Hollen μιλώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή του HALC (Hellenic American Leadership Council, USA), κ. Endy Zemenides στo πλαίσιο του 3ου Southeast Europe and East Med Conference που διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μίλησε για τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, σε αντίθεση με την Τουρκία, που θέλει να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν στη Ρωσία και να είναι μέλος της Συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, δε, και στην προμήθεια οπλικών συστημάτων της Τουρκίας από τη Ρωσία. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εμπλακεί σε σημαντική νέα προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά τη θέσπιση του CAATSA», σημείωσε.

Ο κ. Van Hollen μίλησε για την πρόσφατη σύνοδο του Μονάχου, στην οποία για άλλη μία φορά τονίστηκαν οι δυνατοί δεσμοί που συνδέουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως η διάθεση και των δύο πλευρών, είναι για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν ένθερμα τις προσπάθειες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος». Η πολιτική του κ. Ερντογάν στην Τουρκία μας «τραβάει προς τα πίσω», συμπλήρωσε, τονίζοντας την προκλητική του συμπεριφορά, πρόσφατα, με την επίσκεψη στα Βαρώσια, αλλά και την άποψή του για λύση δύο κρατών στο νησί.

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία ευκαιρία για συνεργασία των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή»

Στη συνέχεια οι γερουσιαστές Ted Deutch και Gus Bilirakis από την πολιτεία της Φλόριντα, συνομίλησαν με την κα Julie Fishman Rayman, Διευθύντρια του American Jewish Committee (AJC). Kαι οι δύο γερουσιαστές είπαν ότι έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στη Αμερικανική βουλή. «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία ευκαιρία για συνεργασία των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή. Η πρωτοβουλία 3+1 για την ενέργεια, μια διαδικασία στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφώς το +1, επομένως ακολουθούμε την ηγεσία και την πρωτοβουλία των τριών χωρών», τόνισε ο κ. Bilirakis. Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι παίζει άσχημο ρόλο και η συμπεριφορά της επηρεάζει όχι μόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν μπορείς να θεωρείς τον Πούτιν φίλο σου»

O κ. Deutch τόνισε από την πλευρά του ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προώθηση και βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι τεράστιες και πολύ σημαντικές και μάλιστα τώρα που βιώνουμε την κρίση στην Ουκρανία, αυτές γίνονται ακόμη πιο σημαντικές. Ο κ. Deutch αναφερόμενος στην Τουρκία είπε: «Δεν μπορείς να θεωρείς τον Πούτιν φίλο σου.  Αυτό από μόνο του καταδεικνύει πόσα πολλά χρειάζεται να επιτευχθούν στην περιοχή».

Στην τετ-α-τετ συζήτηση του κ. Endy Zemenides με τον γερουσιαστή από το New Hampshire, κ. Chris Pappas, o κ. Pappas τόνισε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και η γρήγορη λήξη της κρίσης είναι μείζονος σημασίας για όλον τον κόσμο. Τόνισε μάλιστα ότι η κρίση αυτή έχει «αναζωογονήσει» το πάθος των ΗΠΑ να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Μιλώντας για τη συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας στην εκπαίδευση στρατιωτικών, αλλά και στην δυνατότητα εκσυγχρονισμού του αμυντικού εξοπλισμού της Ελλάδας μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση, είπε ότι είναι μία σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην Τουρκία, και ο κ. Pappas σημείωσε ότι «η Τουρκία θέλει να είναι και «από τις δύο πλευρές» του φράχτη και να τα έχει καλά και με τη Ρωσία και τη Δύση. Μάλιστα σχολίασε με έντονα αρνητικό τρόπο την απόκτηση ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού.

Exit mobile version