Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΓΣΕΕ: Πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΕ: Πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

ΓΣΕΕ: Για την αντιστάθμιση των απωλειών προτείνεται η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ισχυρό πλήγμα στους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτατο μισθό επιφέρει το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) που εκτιμά ότι τον Ιανουάριο του 2022 η συρρίκνωση της αγοραστικές δύναμης του καθαρού- χωρίς τις ασφαλιστικές εισφορές – κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι μείωσης 12,1% το Δεκέμβριο του 2021. Για την αντιστάθμιση των απωλειών προτείνεται η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια αναπροσαρμογή του έτσι ώστε να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα στην έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα εισοδήματα των εργαζομένων επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, στέγαση και υγρά καύσιμα οδηγούν σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%.

Τον Ιανουάριο του 2022, η προγραμματισμένη μικρή όσο και καθυστερημένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε σε μικρό βαθμό την απώλεια αγοραστικής δύναμης, η οποία όμως ανήλθε τελικά σε 12,1%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%. Όμως, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στον κατώτατου μισθού η πρόταση που κατέθεσε το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προβλέπει: 

  1. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  2. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
  3. Στη συνέχεια αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.
  4. Άμεση λήψη θεσμικών μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
  5. Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
  6. Στόχευση και εντατικοποίηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να περιοριστούν φαινόμενα παράνομων πρακτικών, μη συμμόρφωσης των εργοδοτών και εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις