Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

09

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δούρου – Μάνδρα: “Οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου – Μάνδρα: “Οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως”

Δούρου - Μάνδρα: "Οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις", αναφέρει η Ρένα Δούρου μετά την πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή της σε τρία αδικήματα

“Οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως”, δηλώνει η Ρένα Δούρου, μετά την πρόταση για ενοχή της σε τρία αδικήματα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς. “Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση”, αναφέρει μεταξύ άλλων η πρώην Περιφεριάρχης Αττικής.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου

“Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων των ​κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου. Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.

Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση. Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη”.

Η πρότασης της Εισαγγελέως

Νωρίτερα, την ενοχή της Ρένας Δούρου για τρία αδικήματα πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η Ρένα Δούρου για:

πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως

ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως

σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.

Αντίθετα, ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Συνολικά η εισαγγελέας Έδρας, Πετρούλα Μακρή, ζήτησε την ενοχή των είκοσι από τους εικοσιένα κατηγορούμενους για την ολέθρια πλημμύρα.

Η κυρία Μακρή ξεκίνησε την αγόρευση της στις 9.30 το πρωί και ολοκλήρωσε την πρόταση μετά τις 3 το μεσημέρι, προτείνοντας να κηρυχθεί ένοχη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δύο αντιπεριφερειάρχες, τρεις δήμαρχοι, κατά τον επίμαχο χρόνο καθώς και στελέχη Δασαρχείων και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Ζήτησε επίσης να κηρυχθεί αθώα μια κατηγορούμενη, υπαλλήλος της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νόμιμες άδειες.

Η εισαγγελέας ζήτησε για την πλειονότητα των κατηγορουμένων αθώωση όσον αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε για την στοιχειοθέτηση του ο απαιτούμενος βάσει του νόμου πορισμός οφέλους. Ωστόσο για δύο κατηγορούμενους, υπαλλήλους Πολεοδομίας ζήτησε ενοχή και για το αδίκημα αυτό. Για την κυρία Δούρου η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελειας και κατ’ εξακολούθηση δια παραλείψεως, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως.

Με αντίστοιχες κατηγορίες με τη Ρένα Δούρου ζήτησε την ενοχή των δύο αντιπεριφερειαρχων, των δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων και στελεχών Δασαρχείων και Τεχνικών Υπηρεσιών.

“Η κυρία Δούρου για περισσότερους από δέκα λόγους πρέπει να κηρυχθεί ένοχη”

Εξειδικεύοντας τις ευθύνες ενός εκάστου κατηγορούμενου, η κυρία Μακρή ξεκίνησε με την τότε περιφερειάρχη Αττικής, πρώτη στον κατάλογο των 21 υπευθύνων που δικάζονται για την υπόθεση, λέγοντας πως η κυρία Δούρου για περισσότερους από δέκα λόγους που αφορούν παραλείψεις της σε σειρά καθηκόντων, πρέπει να κηρυχθεί ένοχη. Κατά την εισαγγελέα, η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και ολοκληρώσει σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε “υψίστης σημασίας| αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική Οδό, στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα. Λίγο νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφερθεί στον εν λόγω δρόμο, λέγοντας ότι λειτούργησε για τον όγκο νερού που κατέβαινε με σφοδρότητα από το όρος Πατέρα ως “ανοικτός αγωγός” για τα ύδατα.

Είπε επίσης στους δικαστές πως δεν ισχύει η θέση που εξέφρασε απολογούμενη η πρώην περιφερειάρχης, ότι δηλαδή δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις της κυρίας Δούρου, πριν την εκλογή της, τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και αμέσως μετά. “Αναφερόταν σε αναγκαία έργα υποδομής κάνοντας ειδική μνεία σε συνοικίες της Δυτικής Αττικής” είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας διαβάζοντας σχετικά αποσπάσματα.

Επιπλέον, η κυρία Μακρή επικαλέστηκε και κατάλογο έργων μεγάλης προτεραιότητας που είχε καταρτίσει η Περιφέρεια στα τέλη του 2015, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη περιοχή. “Θεωρείται δεδομένη από το 2015, επομένως, η γνώση τής περιφερειάρχου για την κατάσταση με την περιοχή, που θεωρούνταν Ζώνη, δυνητικά, υψηλού κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας”. Παρόλα αυτά, κατά την κυρία Μακρή, η Περιφέρεια αδράνησε, δεν κίνησε καν διαδικασίες στο πλαίσιο κατεπείγουσας ανάγκης ώστε αντιπλημμυρικά έργα ύψιστης προτεραιότητας να επισπευστούν.

Δριμεία  η τοποθέτηση της εισαγγελέως και για την τότε δήμαρχο Μάνδρας

Δριμεία ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέως και για την τότε δήμαρχο Μάνδρας, στην οποία καταλόγισε σειρά παραλείψεων, επεμβάσεων και ενεργειών κυρίως για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου, που είχαν ανεγερθεί σε κρίσιμα σημεία εντός ή στις όχθες ρεμάτων. Τόνισε επίσης τον παντελή έλεγχο των ρεμάτων και της κατάστασής τους από τις υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα στην αστυνόμευση και επιτήρησή τους, ζητώντας μάλιστα την ενοχή για παράβαση καθήκοντος μόνο για δύο στελέχη με αυτά τα καθήκοντα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κατηγορούμενους για τους οποίους ζήτησε αθώωση για το αδίκημα αυτό.

Αναφερόμενη, τέλος, η εισαγγελέας σε μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε τη θέση που εξέφρασε στο δικαστήριο επιστήμονας που κλήθηκε λόγω αντικειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε η καταστροφή. Ο μάρτυρας, όπως είπε η εισαγγελέας, πλην της σφοδρότητας του φαινομένου που έπληξε την περιοχή, αναφέρθηκε και σε ατομική ευθύνη. “Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιο λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; Οι ειδικοί μετεωρολόγοι, ο ίδιος ο μάρτυρας είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στην Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;” ανέφερε η κυρία Μακρή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις