Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εγκληματικότητα στην Αθήνα: «Μείωση κατά 30%», λέει ο Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκληματικότητα στην Αθήνα: «Μείωση κατά 30%», λέει ο Θεοδωρικάκος

Εγκληματικότητα στην Αθήνα: Οργανωμένο σχέδιο της Αστυνομίας με σύμπραξη πολλών κλάδων και διάρκεια, η αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και ο Βασίλη Χιώτη αναφέρθηκε στη μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, την καταπολέμηση του παρεμπορίου και του εμπορίου ναρκωτικών, τα λαθραία ταξί και τις τροχαίες παραβάσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι οργανωμένο σχέδιο της Αστυνομίας με σύμπραξη πολλών κλάδων και το οποίο θα είναι διαρκές και θα εξελιχθεί σε όλες περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε για θέματα οδικής ασφάλειας, τις πορείες, τους ελέγχους εφαρμογής του νόμου περί καπνίσματος. Νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Φωτεινής Πιπιλή με θέμα «Ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος Κυψέλης». Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρουσιάζεται σημαντική κάμψη της «χαμηλής εγκληματικότητας» στο κέντρο της Αθήνας.

Κάμψη της χαμηλής εγκληματικότητας

Όπως είπε, οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά 27% και οι ληστείες κατά 30% στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, δηλαδή στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα των δύο τελευταίων ετών προ κορονοϊού (2018-19 και 2019-20). «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κάμψη της χαμηλής εγκληματικότητας, δηλαδή αυτής που απασχολεί τα νοικοκυριά, όπως είναι οι διαρρήξεις, ληστείες, εισβολές σε σπίτια κ.λπ.», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Κυψέλη εντάσσεται σε αυτό το πρόγραμμα και πολύ σύντομα αυτό το σχέδιο θα εξελιχθεί και σε αυτήν την περιοχή. Ειδικότερα, είπε ότι τον Οκτώβριο, από τους 1.000 αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και τους δόκιμους που έκαναν πρακτική άσκηση και κατευθύνθηκαν όλοι στην Αττική, στο Α.Τ. Κυψέλης τοποθετήθηκαν 30 αστυνομικοί (6 καινούργιοι και 24 δόκιμοι). «Προσφάτως, το ενισχύσαμε με άλλους 4», συμπλήρωσε.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Για την επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας

«Είναι ένα πολύ οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο αξιοποιεί το σύνολο των δυνάμεων που έχουμε σε κάθε περιοχή, προκειμένου να πετύχουμε καίρια πλήγματα σε μορφές εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Χθες ξεκινήσαμε με το κέντρο της Αθήνας. Προφανές είναι ότι όχι μόνο δεν σταματάμε εδώ, αλλά οι πολίτες θα διαπιστώνουν κάθε μέρα ότι αυτό το σχέδιο εκτείνεται ακτινωτά γύρω-γύρω στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής».

Συλλήψεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

«Χθες η Αστυνομία μπήκε μέσα στο Αριστοτέλειο και υπάρχουν έξι συλληφθέντες αλλοδαποί για εμπόριο ναρκωτικών. Διαφεύγει ένας, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να τη γλιτώσει, θα βρεθεί από την αστυνομία πάρα πολύ γρήγορα. Αυτά, για να ξέρουμε τι συμβαίνει και τι είδους εγκληματικότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Παραβίαση του νόμου περί καπνίσματος

«Έχω ζητήσει από την αστυνομία να εντείνει ξανά τους ελέγχους. Έχει ξεφύγει αρκετός κόσμος με το θέμα του τσιγάρου. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα».

Οδική Ασφάλεια και χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση

«Η οδηγία που έχει δοθεί είναι να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι σε ότι αφορά τα κινητά τηλέφωνα, διότι δυστυχώς είμαι πεισμένος ότι πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν εξαιτίας της χρήσης τους. Δεν είναι εύκολη η συγκεκριμένη κύρωση παραβάσεων, αλλά με απασχολεί πάρα πολύ και προσανατολίζομαι σε μία οργανωμένη καμπάνια μαζί και με άλλους φορείς γύρω από αυτό το θέμα. Όμως, μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε και ως κοινωνία και να πάψουν όσοι οδηγούν να χρησιμοποιούν τα κινητά, όχι γιατί θα τους γράψει η αστυνομία και τροχονόμος αλλά γιατί θα σκοτωθούν;».

Ο νόμος για τις πορείες εφαρμόζεται

Υπάρχει αυστηρή εφαρμογή του νόμου και αν δείτε τα στατιστικά στοιχεία θα διαπιστώσετε ότι πλέον αυτό είναι αποδεκτό και από όλους όσους διαδηλώνουν. Εάν είναι περιορισμένος ο αριθμός, δηλαδή μερικές εκατοντάδες, δεν κλείνει ο δρόμος, περιορίζεται σε μία λωρίδα και τελειώνει η υπόθεση. Είναι ένα κεκτημένο στο κέντρο της Αθήνας και ασφαλώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τώρα αν από κει και πέρα υπάρχουν χιλιάδες σε μία συγκέντρωση αντιλαμβάνεστε ότι αναγκαστικά κλείνει ο δρόμος αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει το δικαίωμα του συνέρχεστε το οποίο δεν μπορεί κανείς να το παραβιάσει. Ο νόμος είναι νόμος, ισχύει για τους πάντες. Τον τηρούμε με ευλάβεια και με αποτελεσματικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις