Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μέτρα για την ενεργειακή κρίση: «Ελλιπής η αντιμετώπιση της ακρίβειας», λέει το ΚΙΝΑΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα για την ενεργειακή κρίση: «Ελλιπής η αντιμετώπιση της ακρίβειας», λέει το ΚΙΝΑΛ

Μέτρα για την ενεργειακή κρίση: Μη αρκετά χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενεργειακή ακρίβεια.

Μη αρκετά χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Μέσω σχολίου του Δημήτρη Μάντζου, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισημαίνεται πως «τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

«Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών. Η υπεραπόδοση από τον ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας», σχολιάζουν από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, μέσω του κ. Μάντζου, ως ΚΙΝΑΛ «καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με: Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους». «Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη», επισημαίνεται καταληκτικά στο σχετικό σχόλιο.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης για την ενεργειακή ακρίβεια

Υπενθυμίζεται ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των νοικοκυριών από την ενεργειακή ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πακέτο μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Όπως είπε, θα ανακουφίσει 3,2 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ τον χρόνο. Επισήμανε ότι, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», συμπλήρωσε.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι για τη βενζίνη δεν δίνει χρήματα η κυβέρνηση για να καλύψει 180 λίτρα το τρίμηνο, αλλά καλύπτει μέρος της αύξησης σε αυτά τα λίτρα. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε:

  • Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Προχωράμε σε μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες.
  • Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ. Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη.
  • Είναι ώρα η Πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές
  • Οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: α) Είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων β) είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική που έχουμε χαράξει.
  • Ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας.
  • Οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
  • Ακούω από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Πρώτος εγώ θα αποφάσιζα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
  • Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις