Κίεβο πόλεμος - τώρα: Δυτικοί αξιωματούχοι μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Δυτικοί αξιωματούχοι μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στο Κίεβο της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες αυτές κάνουν λόγο για ελάχιστη επιχειρησιακή πρόοδο στο μέτωπο της πρωτεύουσας, με αυξανόμενες απώλειες και χαμηλό ηθικό στις τάξεις των δυνάμεων της Μόσχας. Επίσης, η αντίσταση των Ουκρανών χαρακτηρίζεται «σθεναρή και ευέλικτη». Ήδη, αρκετοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει σχετικά με το Κίεβο και τις δυσκολίες που προκύπτουν στην περιοχή του. Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ υπολογίζει πως περίπου 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία και πως 14.000 με 21.000 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο αυτόν. Μεταξύ των νεκρών της ρωσικής πλευράς έχουν αναφερθεί και κάποιοι αξιωματούχοι του στρατού της χώρας.
Συνεπώς, τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πολεμικής επιχείρησης, εκτιμούν δυτικοί αξιωματούχοι. Έτσι, ο Πούτιν ίσως αυξήσει την ένταση των επιθέσεων για να προσπαθήσει να «σπάσει» οριστικά την ουκρανική αντίσταση. Στην κατεύθυνση αυτή, για να μειώσει το κόστος σε απώλειες και να αυξήσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, η Ρωσία φαίνεται πως εξετάζει τη στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων από τη Συρία και την Τσετσενία για να ενισχύσει τις δυνάμεις της. Βέβαια, αρκετοί αναλυτές ερμηνεύουν μια τέτοια κίνηση του Πούτιν ως σημάδι πως τα σχέδια της εισβολής του δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Μόσχας.
1.000 Τσετσένοι εθελοντές καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Ένας αξιωματούχος σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα εδώ και πολλές ημέρες, αλλά δεν κατάφεραν να σημειώσουν πραγματική πρόοδο ούτε στα βορειοδυτικά ούτε στα ανατολικά. Ίσως είναι ακόμη δυνατό για την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι να «παγώσουν» οι επιχειρήσεις της Μόσχας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, και η αυξανόμενη πιθανότητα στρατιωτικού αδιεξόδου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχή ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αναφορές που κάνουν λόγο περί «θεάτρου» στις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να κερδίσει χρόνο και να ανακτήσει χαμένο έδαφος στα μέτωπα του πολέμου.
Εξάλλου, σήμερα, Πέμπτη, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε ότι «1.000» Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ’ οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Καντίροφ είπε ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Απτί Αλαουντίνοφ, είναι «επικεφαλής χιλίων εθελοντών από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας» που βρίσκονται «καθ’ οδόν για να συμμετάσχουν στην ειδική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση και αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας».
Βίντεο των Τσετσένων μαχητών στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Ο Καντίροφ επιβεβαιώνει την παρουσία Τσετσένων μαχητών στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στην εισβολή στη Μαριούπολη και «εξαλείφουν με επιτυχία τις οχυρωμένες περιοχές των εθνικιστικών ομάδων, αναγκάζοντας τον εχθρό να υποχωρήσει». Επίσης, ο Τσετσένος ηγέτης αναφέρει πως στη ζώνη των συγκρούσεων υπάρχουν άμαχοι και έτσι η επιχείρηση περιπλέκεται, ενώ επίσης οι Τσετσένοι λένε πως οι «Ουκρανοί εθνικιστές κρατούν αιχμαλώτους αμάχους». «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τους μαχητές μας» που «δείχνουν ηρωισμό και θάρρος» λέει ο Τσετσένος ηγέτης.
Στο Telegram, ο Καντίροφ έχει δημοσιεύσει και σχετικά βίντεο που φέρεται πως δείχνουν ανάπτυξη Τσετσένων μαχητών στη Μαριούπολη: Ο Τσετσένος ηγέτης είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων σε ένα κατεχόμενο αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και έχουν αμφισβητηθεί από Ουκρανούς αξιωματούχους.
Ο Καντίροφ, ο οποίος καταγγέλεται από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, προστατευόμενος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές του. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία. Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του μια στρατιωτική ομάδα γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι», η οποία έχει κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.