Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στην 22η ημέρα και τις διαπραγματεύσεις να αποδεικνύονται άκαρπες μέχρι στιγμής, το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη θέση του Βολόντιμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, ενώ η Ρωσία κατηγορείται ότι παίζει καθυστερήσεις ώστε να προετοιμαστεί για νέα επίθεση. Η θέση του Κιέβου παραμένει ότι τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας, που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991 πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας της χώρας Ολεξίι Αρέστοβιτς.
Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέκσνι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του. «Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».
Κρεμλίνο: Δεν βλέπουμε ζήλο από τους Ουκρανούς στις διαπραγματεύσεις
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Είπε ότι Ρωσία και Ουκρανία δεν βρίσκονται κοντά στην υπογραφή οιασδήποτε συμφωνίας, αλλά ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά. Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε, κατηγορώντας τους Ουκρανούς ότι δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στις διαβουλεύσεις. Ερωτηθείς για το άρθρο των Financial Times , σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός πιθανού ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».
Γάλλος ΥΠΕΞ: H Ρωσία «προσποιείται» ότι διαπραγματεύεται
Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν κατηγορεί τη Ρωσία ότι «προσποιείται ότι διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αφήνει «τα όπλα να μιλούν». Όπως στο Χαλέπι (της Συρίας) ή το Γκρόζνι (της Τσετσενίας) η «ρωσική λογική (…) συνίσταται στο συνηθισμένο τρίπτυχο: βομβαρδισμοί αδιακρίτως, οι λεγόμενοι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι”, που δημιουργούνται ώστε στη συνέχεια να κατηγορηθεί ο αντίπαλος ότι δεν τους σέβεται και συνομιλίες που δεν έχουν κανέναν άλλο στόχο παρά να προσποιηθεί ότι διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Λεντριάν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Η Ρωσία έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν» και «αρνείται προς το παρόν» την εκεχειρία, τόνισε ο Λεντριάν, επισημαίνοντας «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της», «την επιθυμία της να παραδοθεί η Ουκρανία» και «τη χρησιμοποίηση της πολιορκίας ως πολεμικής τακτικής». Σε ανάλογο συμπέρασμα, ότι δηλαδή ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα φαίνεται ότι καταλήγουν και οι Financial Times.
Παραθέτουν μάλιστα τις απόψεις ειδικών, όπως ο Άντονι Κινγκ, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου του Πανεπιστημίου Γουόργουϊκ, που θεωρούν ότι οι άκαρπες μέχρι στιγμής ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ίσως αποτελούν ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, για να λύσει τα προβλήματα ανεφοδιασμού και να ενισχύσει τις δυνάμεις της για μια ανανεωμένη επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, με κεντρικό θέμα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.