Στα νότια της Κρήτης πλέει εδώ και μερικές ώρες το σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς «Solaris». Το «My Solaris» του Ρώσου ολιγάρχη βρίσκεται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το σύστημα εντοπισμού Marine Traffic, νότια της Γαύδου και είναι σχεδόν ακίνητο, αφού πλέει με περίπου 3 κόμβους/ώρα. Το γιοτ πλέει στα διεθνή ύδατα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από το επίσης ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Vyasma», που πλέει στην περιοχή. Το «Solaris», μήκους 140 μέτρων, βρίσκεται εν πλω από την περασμένη Κυριακή, όταν αναχώρησε από το Μαυροβούνιο για να γλιτώσει την κατάσχεση, και αφού διέσχισε το Ιόνιο Πέλαγος κατευθύνεται προς τα νότια.
Τα δύο σούπερ γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς πλέουν στα νερά της Μεσογείου. Επίσης, νότια της Ιταλίας, μεταξύ Σικελίας και Μάλτας, εντοπίστηκε το άλλο σούπερ γιοτ του Αμπράμοβιτς, αξίας ενός 1 δισ. ευρώ, «Eclipse». Το σκάφος ξεκίνησε αρχικά από το Σαν Μαρτέν της Καραϊβικής, εντοπίστηκε στο Γιβραλτάρ μερικές μέρες πριν και σήμερα πέρασε τη Μάλτα.
Η Ουάσιγκτον στοχοθετεί το αεροπλάνο του Ρομάν Αμπράμοβιτς
Επίσης, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα κινηθεί σήμερα προκειμένου να καθηλώσει στο έδαφος 100 αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία και πιστεύεται ότι παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ένα αεροπλάνο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με ό,τι είπαν αξιωματούχοι στο Reuters. Στον σχετικό κατάλογο, που περιήλθε στη γνώση του Reuters, περιλαμβάνονται 99 αεροσκάφη Boeing που χρησιμοποίησαν ρωσικές επιβατικές και εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, η AirBridge Cargo, η Utair, η Nordwind, η Azur Air και η Aviastar-TU, όπως επίσης το Gulfstream G650 τού Αμπράμοβιτς, και θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες να συνεχίσουν ορισμένες διεθνείς πτήσεις.
Το υπουργείο Εμπορίου θα προειδοποιήσει εταιρείες και άλλες οντότητες σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός με καύσιμα, εργασίες συντήρησης, επισκευών ή άλλες υπηρεσίες παραβιάζουν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να υπόκεινται σε ενέργειες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν «ποινές κάθειρξης, πρόστιμα, απώλεια των εξαγωγικών πλεονεκτημάτων ή άλλους περιορισμούς», σύμφωνα με το υπουργείο. Βάσει της ίδιας πηγής, η ενέργεια αυτή σημαίνει πως «οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη ουσιαστικά καθηλώνονται». Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επισήμανε, σε μια δήλωση στο Reuters, ότι το υπουργείο της «δημοσιοποιεί αυτόν τον κατάλογο για να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα, κατά παράβαση των νόμων μας».