Όπλα στην Ουκρανία – ΗΠΑ: Javelin, Stinger και drones “καμικάζι”

ΚΟΣΜΟΣ

Όπλα στην Ουκρανία – ΗΠΑ: Javelin, Stinger και drones “καμικάζι”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όπλα στην Ουκρανία - ΗΠΑ: Ποια όπλα θα δώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και πόσο θα βοηθήσουν

18.03.2022 | 15:07

Οι πύραυλοι Javelin είναι μεταξύ των όπλων που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη. Η νέα βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ουκρανία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού, που κυμαίνεται από 25.000 σετ θωράκισης σώματος και κράνη μέχρι τυφέκια και εκτοξευτές χειροβομβίδων, χιλιάδες άλλα αντιαρματικά όπλα και περισσότερα πυρομαχικά μεγαλύτερης εμβέλειας. Περιλαμβάνονται ακόμα drones που μπορούν να μετατραπούν σε ιπτάμενες βόμβες και αντιαεροπορικά όπλα που μπορούν να πυροβολούν ελικόπτερα από τον ουρανό.

Τα Javelin, ένα αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα που κουβαλάς στον ώμο, έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο το οποίο μπορεί να ελεγχθεί από μία κινητή μονάδα. Το όπλο μπορεί να λειτουργήσει από έναν στρατιώτη σε θωρακισμένους στόχους. Αφού ο στρατιώτης συλλάβει τον στόχο, ο πύραυλος με υπέρυθρες κατευθύνεται προς αυτόν. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι η ίδια η παρουσία των αμερικανικών όπλων «προκαλεί πανικό» στα ρωσικά στρατεύματα, και πρόκειται να αποκτήσει άλλα 2.000 από αυτά.

Stinger

Εκτός από τους πυραύλους Javelin, στα πιο ισχυρά όπλα περιλαμβάνονται 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, που κάποτε χρησιμοποιούσαν για την κατάρριψη σοβιετικών αεροπλάνων στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να στείλουν 100 «τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» – μικρά drones – τα οποία συχνά εκτοξεύονται με το χέρι και είναι αρκετά μικρά ώστε να χωρούν σε σακίδια. Οι στρατιώτες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να ξεπεράσουν το πεδίο της μάχης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτεθούν, δημιουργώντας ουσιαστικά ιπτάμενες βόμβες που μπορούν να πετάξουν σε στόχους από απόσταση.

Η ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν την Τετάρτη ανεβάζει το συνολικό ποσό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που υποσχέθηκε για την Ουκρανία σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο την περασμένη εβδομάδα – μια τεράστια επιτάχυνση σε σύγκριση με τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν από το 2014 έως τις αρχές του 2022. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι τα αντιαρματικά όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής «είναι κυρίως μηχανοποιημένες δυνάμεις» – δηλαδή θωρακισμένες συνοδείες – επομένως «το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τις εξουδετερώσετε», δήλωσε ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Μάγιερ στο BBC.

Δε βοηθούν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές τα αντιαρματικά

Η Ουκρανία έχει λάβει μια ποικιλία αντιαρματικών συστημάτων από πολλές χώρες, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της «θνησιμότητας» των δυνάμεων της Ουκρανίας κατά των ρωσικών οχημάτων, είπε ο Μάγιερ. Τα αντιαρματικά όπλα, ωστόσο, δεν βοηθούν την Ουκρανία από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που εδώ και τρεις εβδομάδες πλήττουν στόχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το φορητό από άνθρωπο, σύστημα Stinger με πυροδότηση ώμου που έχει χρησιμοποιηθεί σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 1981, είναι το μόνο αντιαεροπορικό όπλο που περιλαμβάνεται στο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ. Είναι αποτελεσματικό έναντι ελικοπτέρων ή αεροσκαφών που πετούν χαμηλά σε ύψος έως και 3.800 μέτρα (12.400 πόδια), καθιστώντας το σχετικά άχρηστο έναντι ρωσικών βομβαρδιστικών που πετούν ψηλότερα. Ενώ ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι όπλα μεγαλύτερου ύψους – όπως ο αντιαεροπορικός πύραυλος S-300 της σοβιετικής εποχής – ενδέχεται να κατευθυνθούν προς την Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση.

https://twitter.com/hardknoxfirst/status/1504805940834541592

Αξιωματούχοι στη Σλοβακία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να στείλουν τα συστήματα στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν αντικαταστάσεις. Οι ΗΠΑ απέρριψαν επίσης τις προτάσεις να ζητηθεί από την Πολωνία να μεταφέρει τα μαχητικά της Mig-29 στην Ουκρανία, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να πολεμήσει για τον έλεγχο των ουρανών της. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει το σχέδιο ως «μη βιώσιμο» λόγω του αυξημένου κινδύνου ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Exit mobile version