Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία πόλεμος: Μια ανάλυση της ρωσικής τακτικής
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία πόλεμος: Μια ανάλυση της ρωσικής τακτικής

Ουκρανία πόλεμος: Ένα στρατηγικό αποτύπωμα της μεταβαλλόμενης τακτικής της Ρωσίας στο βόρειο, νότιο, ανατολικό και δυτικό μέρος της χώρας.

Με τη διεύρυνση του πεδίου του πολέμου στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις τακτικές που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός. Όλο το περασμένο διάστημα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Δύση προηγμένα όπλα, με έμφαση στα ειδικά φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα. Αυτά είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, καθώς ρωσικά τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά ανεφοδιασμού και ελικόπτερα έχουν επανειλημμένα στοχοποιηθεί και καταστραφεί. Αυτές οι επιθέσεις συνέβαλαν στην επιβράδυνση της προέλασης της Ρωσίας, καθώς συνεχίζει την κίνησή της εντός της Ουκρανίας σε τρεις άξονες – από τα βόρεια προς την πρωτεύουσα Κίεβο, από τα ανατολικά με επίκεντρο την πολιορκία του Χάρκοβο και της Μαριούπολης και από το νότο, όπου οι ρωσικές μονάδες, έχοντας καταλάβει τη Χερσώνα, διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο σε δύο σημεία και τώρα προχωρούν κατά μήκος των δύο πλευρών του, καθώς και πιέζουν την πόλη Mykolaiv και την ουκρανική άμυνα κοντά στην πόλη Zaporizhzhia.

Παράλληλα, οι ρωσικές μονάδες έχουν εδραιώσει τον έλεγχο τους στη Μαριούπολη, καταλαμβάνοντας τις γύρω πόλεις και διευρύνοντας τον διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με το Ντόνετσκ. Μόνο μια μικρή λωρίδα ακτής, με επίκεντρο το λιμάνι της Οδησσού, βρίσκεται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ξένοι μαχητές

Δεν είναι μόνο τα όπλα που πλημμυρίζουν στην Ουκρανία. Εθελοντές εισρέουν στη χώρα με όποιο μέσο μπορούν για να πολεμήσουν. Περισσότεροι από 60.000 Ουκρανοί της διασποράς έχουν επιστρέψει στη χώρα και τώρα έχουν εμπλακεί στις μάχες με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov. Από την άλλη, οι καθεαυτό ξένοι μαχητές που επιθυμούν να συνταχθούν στο πλευρό των Ουκρανών ωθούνται από ποικίλες ιδεολογίες και λόγους, με την Ουκρανία να λέει ότι 20.000 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στη διεθνή λεγεώνα που δημιουργήθηκε ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι και αυτή θα υποδεχθεί ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους με εμπειρία στην αστική μάχη, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κακές επιδόσεις. Αλλά και Τσετσένοι έχουν σπεύσει να δηλώσουν το παρών στην σύγκρουση, με την παρουσία τους, ωστόσο, στα πεδία των μαχών να είναι ακόμη αμφισβητήσιμη. Το παραπάνω συνιστά μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του πολέμου μέχρι στιγμής. Το γεγονός δηλαδή ότι η Ρωσία με τον «νέο» επαγγελματικό της στρατό χρήζει βοηθείας, μην έχοντας επιτύχει κανέναν από τους στρατηγικούς της στόχους και έχοντας υπολειπόμενη απόδοση, όσον αφορά την εφαρμοσμένη δύναμη πυρός, την επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και το γενικό ηθικό και εστίαση.

Οι στρατιωτικές επικοινωνίες ήταν τόσο κακές που οι Ρώσοι στρατηγοί χρειάστηκε να κινηθούν πολύ πιο κοντά στην πρώτη γραμμή για να ασκήσουν κάποιο έλεγχο στην τακτική κατάσταση εκεί. Τρεις στρατηγοί έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στον πόλεμο, αριθμός σχεδόν άνευ προηγουμένου σε οποιαδήποτε σύγχρονη σύγκρουση. Επίσης, οι επικοινωνίες σε ορισμένα μέρη βασίστηκαν σε κανονικά μη κρυπτογραφημένα πολιτικά δίκτυα, επιτρέποντας στον ουκρανικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών να υποκλέψουν πληροφορίες.

 

Ο πόλεμος κινείται δυτικά

Η Ρωσία έχει αντιληφθεί το γεγονός ότι αυτή η τεράστια εισροή όπλων και ανθρώπινου δυναμικού έχει επιπτώσεις στον στρατό της και τώρα έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει τη ροή. Οι ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στο Ivano-Frankivsk και στο Lutsk στα δυτικά της χώρας δέχθηκαν επίθεση και υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, μια κίνηση που λογικά θα μπορούσε να αναμενόταν τις πρώτες ώρες της εισβολής, αλλά ήρθε σχεδόν με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση. Μια ουκρανική βάση στο Γιαβορίβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, η οποία χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ξένων μαχητών, καταστράφηκε από πυραυλικές επιθέσεις, καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να αποτρέψει το ρεύμα ανδρών και υλικού που ξεχύθηκε από τα σύνορα. Η Ρωσία έχει πλέον στρέψει το βλέμμα της από τα άμεσα πεδία μάχης στα ανατολικά προς τη σχετικά αλώβητη δυτική Ουκρανία.

Από τη στιγμή όμως που το Κρεμλίνο απείλησε να στοχεύσει τις αποστολές όπλων της Δύσης προς την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι θα τις υπερασπιστεί εάν δέχονταν επίθεση πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας. Αυτό είναι τώρα ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης, που θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερη σύγκρουση, καθώς η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα να σταματήσει τη ροή όπλων ανατολικά προς τον στρατό της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, μια γενική σύρραξη στην περιοχή, πολλώ δε μάλλον με τη συμμετοχή πυρηνικών δυνάμεων, είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.

Πηγή: aljazeera.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις