Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Η κυβέρνηση “απλώνει” δίχτυ προστασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Η κυβέρνηση “απλώνει” δίχτυ προστασίας

Μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Οι 9+2 παρεμβάσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με μία σειρά από παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό. Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με βάση τον δημοσιονομικό χώρο και με κοινωνική στόχευση στους ευάλωτους. Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι οριζόντια όλους».

Οι άξονες στους οποίους κινείται η στήριξη της κοινωνίας, είναι η χορήγηση επιδομάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η οριζόντια στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος, η έμμεση παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους, καθώς και η μείωση φόρων. Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος από τη συρρίκνωση που δέχεται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Σταϊκούρας: Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα -Βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών «κρατάμε καύσιμα και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατάμε εφόδια για το μέλλον».

aerial photography of people standing and walking in front on white concrete building
Επιδόματα Επιταγή ακρίβειας

Λίγο πριν το Πάσχα και πιθανότατα την Μ. Εβδομάδα θα χορηγηθεί η «επιταγή ακρίβειας» και αφορά 1,4 εκατ. νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων για τους ευάλωτους φτάνει τα 324 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η διάρθρωση του δικαιούχων διαφοροποιείται στις επιμέρους κατηγορίες ευάλωτων ως εξής:

Προβλέπεται η χορήγηση 1,5 επιπλέον μηνιαίας δόσης επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου, δηλαδή δόση που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα. Το ποσό τής ενίσχυσης ανέρχεται, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο πρώτα, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.

Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα.

Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες.

Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.

Χορηγείται διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 240.000 δικαιούχους του.

Στήριξη απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Επιταγή καυσίμων

Χορήγηση επιδότησης για κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους και σημείο αναφοράς τα 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως. Το επίδομα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο και η επιδότηση είναι για 3 μήνες, φτάνει τα 40 ευρώ και στα νησιά φτάνει τα 50 ευρώ. Για τα μηχανάκια το ποσό φτάνει τα 30 ευρώ το τρίμηνο. Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Μέσω του gov.gr οι δικαιούχοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα και ύστερα από σχετική διασταύρωση των στοιχείων θα λάβουν εφάπαξ την επιδότηση και για τους τρεις επόμενους μήνες.

Οριζόντια μείωση περίπου 15 λεπτών το λίτρο για το diesel κίνησης στην πηγή, δηλαδή στην αντλία. Το μέτρο είναι οριζόντιο και θα ισχύσει για τον Απρίλιο.

Ρεύμα – φυσικό αέριο

Μεγαλύτερη θα είναι η κρατική στήριξη που έχει παράσχει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον Απρίλιο. Προβλέπεται αύξηση κατά 80% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, από τα 40 ευρώ στα 72 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση της αντίστοιχης ενίσχυσης για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που διαμορφώνεται από 53 ευρώ τον Μάρτιο στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για το φυσικό αέριο η στήριξη τον Μάρτιο θα είναι ανάλογη του Φεβρουαρίου, ενώ για τον Απρίλιο το ποσό θα επανεξεταστεί εκ νέου.

Επιχειρήσεις

Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη στις επιχειρήσεις, η οποία θα είναι διπλή. Θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλής τάσης και διπλασιασμός των εκπτώσεων για τους επαγγελματικούς καταναλωτές από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά 1.160.000 επαγγελματικές παροχές, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία. Για όλους αυτούς η πρόσθετη επιδότηση θα είναι 100 ευρώ/MWh, η οποία θα χορηγηθεί και σε επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 25Kva ανεβάζοντας το ύψος της κρατικής στήριξης στα 230 ευρώ/MWh. Παράλληλα στις επιχειρήσεις αυτές θα χορηγηθεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από αρχές του χρόνου μέχρι και τον Μάρτιο, με στόχο να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ρευστότητα
Κατώτατος μισθός

Από την 1η Μαΐου έρχεται μία γενναία, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αύξηση του κατώτατου μισθού και θα έρθει να προστεθεί σε αυτή που ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου.

Επιστρεπτέα

Το μέτρο αφορά περίπου 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις και θα γίνεται η εξόφληση της οφειλής σε 96 δόσεις, από 60 δόσεις που προβλέπεται σήμερα. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Παράταση δίνεται και στην δυνατότητα εφάπαξ αποπληρωμής της οφειλής με «κούρεμα» 15%.

Μείωση φόρων
ΕΝΦΙΑ

Μειωμένος κατά 354 εκατ. σε σχέση με πέρυσι θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το 2022. Περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου, θα πληρώσουν λιγότερα, ενώ το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Σε σχέση με το 2018 η μείωση είναι της τάξεως των 920 εκατ. ευρώ.

Διατήρηση του «παγώματος» της έκτακτης εισφοράς για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να επεκταθεί το 2023 για όλους η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει ότι επιδιώκεται η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για εστίαση, τουριστικό πακέτο και μεταφορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις