Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Μπάιντεν Βρυξέλλες: Στο “πρόγραμμα” μια σύντομη συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Μπάιντεν Βρυξέλλες: Στο “πρόγραμμα” μια σύντομη συνάντηση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, πυροδότησε σενάρια περί συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn.gr συνεργάτες του πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για το αν θα μπορέσει τελικά να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο τετ α τετ. Άλλωστε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την ξεκάθαρη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, αλλά και από την ιστορική αμυντική συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επίσης, υπήρξε ικανοποίηση για το θετικό κλίμα στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς εστάλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το αρραγές μέτωπο που υπάρχει στο ΝΑΤΟ.

Από την πρώτη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, υπήρξαν τακτικές επαφές της Αθήνας με την Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει επικοινωνήσει με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια την χώρα μας για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που καταβάλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. απέναντι στην Μόσχα, προκειμένου να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.

Ταξίδι στις ΗΠΑ;

Οι δυο ηγέτες μάλιστα στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Το ραντεβού των δυο ηγετών στον Λευκό Οίκο, λόγω των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας, αναγκαστικά μετατέθηκε χρονικά. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είναι σε ανοιχτή γραμμή με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το γραφείο του Αμερικανού προέδρου για την τελική ημερομηνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post,είχε προσδιορίσει πάντως την παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα, σε μία περίοδο περαιτέρω άνθησης στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις