Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία πόλεμος: Η Ρωσία σε τέλμα
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία πόλεμος: Η Ρωσία σε τέλμα

Ουκρανία πόλεμος: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία αναμένοντας μια γρήγορη νίκη.

Καθώς η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση της τέταρτης εβδομάδας, γίνεται σαφές τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο ότι η σύγκρουση δεν θα κερδηθεί ή δεν θα χαθεί εύκολα από καμία πλευρά. Η γενικότερη πεποίθηση είναι πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του αναμένοντας μια γρήγορη νίκη και έχοντας υποτιμήσει την αντίσταση που θα προέβαλλαν οι ουκρανικές δυνάμεις και χιλιάδες εθελοντές πολίτες για να υπερασπιστούν για την πατρίδα τους. Μέχρι στιγμής, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μόνο μία μείζονα πόλη, τη Χερσώνα, και ενώ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η πολύκροτη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο συνεχίζει να αντιστέκεται και η δυτική πόλη Λβιβ έχει παραμείνει σχετικά αλώβητη.

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή έχει προξενήσει εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μέρη της χώρας και πόλεις που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία της Ουκρανίας, όπως η Μαριούπολη – βασικό λιμάνι για την Ουκρανία από την οποία εξάγει σιτηρά και χάλυβα μεταξύ άλλων αγαθών – η οποία είναι ακόμα υπό πολιορκία και υπέστη σοβαρή καταστροφή. Με τη Ρωσία να σημειώνει μικρή πρόοδο στην ευρύτερη συνολική εισβολή της και την Ουκρανία να μάχεται να παραχωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο έδαφος και ζωτικής σημασίας υποδομές, η σύγκρουση κινδυνεύει γρήγορα να γίνει ένας «πόλεμος φθοράς», λένε οι αναλυτές — ουσιαστικά, ένας παρατεταμένος αγώνας, στον οποίο και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξουθενώσουν τον αντίπαλο μέσω της σταδιακής απώλειας προσωπικού, εξοπλισμού και προμηθειών.

Ο εκφυλισμός του πολέμου

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα οδεύει προς ένα σκληρό σενάριο– μια φάση αδιεξόδου κατά την οποία και οι δύο πλευρές έχουν περιορισμένη ικανότητα να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις, ενώ η καταστροφή και ο ανθρώπινος πόνος συνεχίζονται», δήλωσε ο Andrius Tursa, σύμβουλος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην Teneo Intelligence. Η επίθεση της Ρωσίας συνεχίζει να προχωρά αργά, σημείωσε ο Tursa, προσθέτοντας ότι «η Μόσχα καταφεύγει σε πιο βάναυσες πολεμικές τακτικές (κυρίως βομβαρδισμοί από αέρος, πύραυλοι και πυροβολικό) στοχεύοντας μη στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές για να σπάσει το ηθικό και την αντίσταση των Ουκρανών. Αυτό, είπε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να στοχεύουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης τροφίμων και μεγάλα εμπορικά κέντρα, παρόλο που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους.

Απηχώντας τις ανησυχίες που συμμερίζονται και άλλοι αναλυτές στρατηγικής, ο Tursa προειδοποίησε ότι ένας όλο και πιο απογοητευμένος και πιεσμένος ρωσικός στρατός θα μπορούσε να καταφύγει σε μεγαλύτερες καταστροφές για να κρατήσει ζωντανή την εκστρατεία, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών και της Δύσης, η οποία έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα την Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να επέμβει άμεσα, φοβούμενη μια άμεση αντιπαράθεση με την πυρηνική δύναμη της Ρωσίας.

 

Οι απώλειες αυξάνονται

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι περίπου 15.300 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την επίθεσή του στις 24 Φεβρουαρίου, αν και τα στοιχεία αυτά δεν είναι επαληθεύσιμα. Από την πλευρά της η Ρωσία στην τελευταία σχετική ενημέρωση στις 2 Μαρτίου ανέφερε ότι 498 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στις μάχες. Η φιλοκυβερνητική ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, αλλά έκτοτε διέγραψε το άρθρο ισχυριζόμενη ότι ο ιστότοπός της παραβιάστηκε. Εάν τα στοιχεία της Ουκρανίας είναι σωστά, ωστόσο, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους είναι περίπου ο ίδιος αριθμός με αυτούς που σκοτώθηκαν στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το 1979, η οποία οδήγησε σε μια αντιδημοφιλή σύγκρουση 10 ετών στην οποία 15.000 Σοβιετικοί στρατιώτες πέθανε και η Μόσχα κέρδισε ελάχιστα.

 

Ένας πόλεμος φθοράς

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος του Ομίλου Eurasia, σημείωσε τη Δευτέρα οι επόμενες εβδομάδες χερσαίων μαχών δεν είναι πιθανό να αλλάξουν πολλά για τους Ρώσους. «Οι Ρώσοι υφίστανται μεγάλες απώλειες από τις μάχες (ήδη περισσότερες από τις συνδυασμένες στρατιωτικές απώλειες των ΗΠΑ σε 20 χρόνια εμπλοκής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν), συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού στρατιωτικών ηγετών στο πεδίο. Η κατάληψη του Κιέβου δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή για τον ρωσικό στρατό προς το παρόν», είπε ο Μπρέμερ, ενώ αντίθετα, «οι Ουκρανοί έχουν ενισχυθεί περισσότερο από τις ρωσικές δυσκολίες στο πεδίο και τη διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα τους».

Ο Πούτιν είναι «απελπισμένος»

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι ο Πούτιν, με την «πλάτη στον τοίχο» -όπως ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τη θέση του τη Δευτέρα- θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να κερδίσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση, ανεξάρτητα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν στοχεύει αμάχους και δεν προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν χτυπήματα μόνο σε στρατιωτικούς στόχους «χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας». Ωστόσο, συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία, καθώς και επίσημες αξιολογήσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, δείχνουν ότι η Ρωσία πλήττει στην πραγματικότητα πολιτικούς στόχους με μη κατευθυνόμενα όπλα.

Υπήρξαν περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επιθέσεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται και χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν παγιδευμένοι εκεί. Η πολιορκημένη πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί εδώ και μέρες, προκαλώντας ερωτήματα για το πόσο καιρό οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να κρατήσουν την πόλη, βασικό στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών που κατέχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και της Ρωσίας. Για την Ουκρανία, η πόλη είναι ζωτικός κόμβος εξαγωγών.

 

Δεν είναι μια παγωμένη σύγκρουση

«Είναι σίγουρα μια σύγκρουση φθοράς», είπε ο Michal Baranowski, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του German Marshall Fund στη Βαρσοβία, «αλλά δεν είναι μια παγωμένη σύγκρουση σε καμία περίπτωση». «Είναι ένα αδιέξοδο στο οποίο οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πεθαίνουν, γι’ αυτό η δυτική υποστήριξη εξακολουθεί να είναι πολύ απαραίτητη. Ο Πούτιν είναι δυστυχώς απελπισμένος, δεν κερδίζει και είναι στριμωγμένος και γι’ αυτό όλοι ανησυχούμε για τη χρήση χημικών όπλων που θα ήταν μια τρομερή κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Μπαρανόφσκι.

Πώς τελειώνει όλο αυτό;

Η Ουκρανία δέχεται τον διεθνή θαυμασμό για τη γενναία αντίστασή της στις δυνάμεις της Ρωσίας, τους μαζικούς βομβαρδισμούς, τις τακτικές πολιορκίας και τη στόχευση πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων κατοικιών, νοσοκομείων και, πιο πρόσφατα, ενός θεάτρου στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε αυτούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να προμηθεύσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και να επιβάλουν περισσότερες κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας που ήδη υφίσταται βαριές κυρώσεις.

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του βρίσκεται «στο χείλος της καταστροφής» στον πόλεμο, λέγοντας στο ιταλικό κοινοβούλιο σε μια ομιλία του μέσω βιντεοσυνδέσμου ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Ο Κερτ Βόλκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ρωσία θα είναι η πρώτη που θα «σκοντάψει», δεδομένων των υλικοτεχνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει καθώς η εισβολή της παρατείνεται χρονικά και δεν έχει καν ξεκινήσει την επίθεσή της στην πρωτεύουσα Κίεβο, που θα απαιτήσει περισσότερα όπλα και ανθρώπινο δυναμικό.

Πηγή: cnbc.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις