Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έκρηξη στη Σαουδική Αραβία: Την ώρα που διεξαγόταν το Γκραν Πρι
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στη Σαουδική Αραβία: Την ώρα που διεξαγόταν το Γκραν Πρι

Έκρηξη στη Σαουδική Αραβία: Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής Aramco.

Καπνός έχει γεμίσει τον ουρανό της πόλης Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, καθώς σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής Aramco. Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Δεν είναι γνωστή για την ώρα η αιτία της έκρηξης.

Σήμερα διεξάγονται οι ελεύθερες δοκιμές των οδηγών των αγωνιστικών μονοθεσίων της Formula 1 της Σαουδικής Αραβίας σε πίστες που βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η μεγάλη έκρηξη, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Twitter. Σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες από το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης που πολεμά το Ριάντ.

Επίθεση με πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Aramco στην Τζέντα το 2020

Η οργάνωση Χούθι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα εκδώσει ανακοίνωση για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση «βαθιά μέσα στην επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας». Μια ακόμα πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις εγκαταστάσεις της Aramco στην Τζέντα στις 20 Μαρτίου, μετά από επίθεση των ανταρτών Χούθι. Η φωτιά δεν είχε εξαπλωθεί σημαντικά και δεν υπήρξαν θύματα. Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πίστα του Γκραν Πρι όπου αναμένεται να διεξαχθεί ο δεύτερος αγώνας της Formula 1.

Οι Υεμενίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν τον Νοέμβριο του 2020 έναν πύραυλο κατά μιας εγκατάστασης του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

https://twitter.com/EricJFKleijssen/status/1507386740511752197?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507386740511752197%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FEricJFKleijssen2Fstatus2F1507386740511752197widget%3DTweet

Το Bird είχε εκφράσει την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή του γκραν πρι

«Έκρηξη σημειώθηκε έπειτα από τρομοκρατική επίθεση με βλήμα, που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαίου στον τερματικό σταθμό διανομής προϊόντων πετρελαίου στη βόρεια Τζέντα», ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Διευκρίνισε ότι ομάδες πυροσβεστών έσβησαν τη φωτιά και ότι δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη απώλεια. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι παραδόσεις της Aramco δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την ενέργεια «τρομοκρατίας και δολιοφθοράς».

Το Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία του Μπαχρέιν (Bird), είχε εκφράσει την αντίθεσή του για γκραν πριν της Formula 1 στις δύο χώρες της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα, τόνισε πως στο Μπαχρέιν γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι το οποίο πηγαίνει κόντρα στη φιλοσοφία της Formula 1, όπως η ίδια έχει δηλώσει ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη της τη βία, την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή». Η Bird υποστήριξε την απόφαση της F1 να ακυρώσει το συμβόλαιο του ρωσικού γκραν πρι στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι «υπάρχει ένα σαφές διπλό πρότυπο που εφαρμόζεται με τις χώρες της Μέσης Ανατολής» στο πλαίσιο της εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας σε μια σύγκρουση στην Υεμένη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις