Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Ανταλλαγή αιχμαλώτων, “η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στη Μαριούπολη”
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία τώρα – πόλεμος: Ανταλλαγή αιχμαλώτων, “η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στη Μαριούπολη”

Ουκρανία τώρα - πόλεμος: Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα στρατεύματά του απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα

Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν  σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας. «Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου. Εξάλλου, 11 Ρώσοι ναυτικοί, οι οποίοι διασώθηκαν όταν βυθίστηκε στο πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, στάλθηκαν στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την επιστροφή 19 Ουκρανών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.«Επιβεβαιώνω την πληροφορία όσον αφορά την ανταλλαγή 10 Ρώσων στρατιωτών που κρατούνταν στο ουκρανικό έδαφος με 10 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Και υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή Ρώσων ναυτικών με Ουκρανούς ναυτικούς», ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχουν οργανωθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων μετά τη ρωσική εισβολή, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε έγιναν, ούτε πόσους ανθρώπους αφορούσαν. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Μοσκάλκοβα είπε ότι εννέα Ρώσοι αιχμάλωτοι ανταλλάγησαν με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, τον Ιβάν Φεντόροφ. Η Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε την Τετάρτη μόνο την ανταλλαγή του δημάρχου με τους Ρώσους στρατιώτες.

Σπαρακτικές είναι οι στιγμές που εκτυλίσσονται και στην Λβιβ

Η απεσταλμένη του Μega Βελίκα Καραβάλτσιου βρέθηκε σε κηδεία στρατιώτη, με την μητέρα να εύχεται το παιδί της να είναι το τελευταίο που χάνεται σε αυτόν τον άδικο πόλεμο. Ο νεαρός Ουκρανός έχασε τη ζωή του στο μέτωπο από πυραυλική επίθεση και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές. Στα κοιμητήρια και ένα 16χρονο αγόρι που έχασε τον πατέρα του πριν από μια εβδομάδα σε επιδρομή. Η Ολένα είναι απαρηγόρητη. Ο γιος της, ο Ντένις δεν γύρισε από τον πόλεμο, είναι νεκρός. Στην εκκλησία των αποστόλων Πέτρου και Παύλου όσοι πολέμησαν μαζί του κι όσοι περίμεναν να γυρίσει ήρθαν για το τελευταίο αντίο.

«Είναι προτιμότερο να ζούμε ειρηνικά και να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου μέσα στο φέρετρο να θάβεται στην γη εξαιτίας του πολέμου», δήλωσε η μητέρα του. Ο Ντένις κηδεύεται με όλες τις τιμές. Ο διοικητής του υμνεί την ανδρεία του.

Στα κοιμητήρια συναντήσαμε τον Μπoγκνταν… Είναι μόλις 16 ετών. Έχασε τον πατέρα του πριν από μία εβδομάδα στην επιδρομή στο Γιαβορίφ στα σύνορα με την Πολωνία… Κοιτάζει την φωτογραφία. Ήταν ένας ήρωας, θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα και για τους άντρες του.

«Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου διότι έμεινε πιστός στις αρχές του και προτίμησε να θυσιάσει την ζωή του στην προσπάθεια του να σώσει άλλους ανθρώπους από το να επιλέξει να σωθεί ο ίδιος και να αφήσει άλλους να πεθάνουν», είπε ο Μπογκντάν.

Δεξαμενή σκέψης: Η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στη Μαριούπολη

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο στην πολιορκημένη νότια πόλη της Μαριούπολης, μπαίνοντας στην κεντρική περιοχή της πόλης στις 24 Μαρτίου. Η πόλη-λιμάνι, που θεωρείται κρίσιμη για την εκστρατεία της Ρωσίας, έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα από τις αρχές Μαρτίου. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται στη Μαριούπολη, οι τοπικές ουκρανικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη για να συντονίσουν καλύτερα τις περιφερειακές επιχειρήσεις, λέει η ISW, η οποία είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν επίσης να βομβαρδίζουν το Χάρκοβο και έπληξαν ένα σημείο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας 15, και εξασφάλισαν αρκετές μικρές προόδους στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Ωστόσο, σημείωσε επίσης την επιτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία στο κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ανάγκασε τα ρωσικά στρατεύματα στην αμυντική βορειοδυτική πλευρά της πρωτεύουσας Κιέβου και εμπόδισε τη Ρωσία να περικυκλώσει την περιοχή του Τσερνίχιβ.

Ο στρατηγός της ουκρανικής αστυνομίας προσφέρεται να γίνει όμηρος των ρωσικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα την ασφαλή εκκένωση των παιδιών από τη Μαριούπολη.

Στην Πολωνία μεταβαίνει ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σήμερα στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα δει Αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το Κίεβο λέει πως ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα. Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή. Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε. Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ζελένσκι στο Συμβούλιο της ΕΕ: Οι κυρώσεις ήρθαν λίγο αργά

«Εφαρμόσατε κυρώσεις. Είμαστε ευγνώμονες. Αυτά είναι δυνατά βήματα, αλλά ήταν λίγο αργά. Αν γινόταν προληπτικά, η Ρωσία δεν θα είχε πάει σε πόλεμο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής. Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση. Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».

Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο

Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. «Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, Κόλιν Καλ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO. Ακόμη, ο κ. Καλ είπε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συνάντηση Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εισήλθε πλέον στον δεύτερο μήνα του.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία για νέες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να μειώσει και μελλοντικά να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Μεντβέντεφ: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο

Είναι «ανόητο» να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημείωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.

Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», σχολίασε ο Μεντβέντεφ.

«Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση».

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ευρώπη το 2022

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.

Μια από αυτές τις πηγές συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί σήμερα και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις