Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Μητσοτάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ικανοποιητικά συμπεράσματα στη Σύνοδο, παρά τις διαφωνίες.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε πριν λόγο, και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Politico οι 27 κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ικανοποιητικά συμπεράσματα στη Σύνοδο, παρά τις διαφωνίες, τα οποία θα λάβουν υπόψη τους οι αγορές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι εξαιρετικά αυστηρές και ήδη έχουν αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία διότι ορισμένες χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και μειώνουν έτσι την αποτελεσματικότητά τους, εννοώντας φυσικά και την Τουρκία.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει ρητή αναφορά στη Μαριούπολη

«Μίλησα με τον Ζελένσκι, τον ευχαρίστησα για τις ευχές του για την εθνική μας επέτειο, του τόνισα ότι για εμάς η Οδησσός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Τον κάλεσα να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσφέρθηκα σε συνεννόηση με άλλες χώρες να οργανώσουμε ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή ρωσική επίθεση», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι «ευχής έργων αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων χωρίς καμία διάκριση με αθώα θύματα τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίλυση της κρίσης». Για την ενέργεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είχαμε μια δύσκολη συζήτηση, προσήλθαμε στο συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος σχετικά με την έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να μπει ρητή αναφορά στα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, ανάμεσα και σε άλλες επιλογές για να συμπιέσουμε τις τιμές. Να μπει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά το συντομότερο δυνατόν».

Τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Επισήμανε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ότι η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέχρι τον Μάϊο θα κατατεθούν προτάσεις για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. «Έχουμε διαπραγματευτική ισχύ αν δρούμε ως Ευρώπη και όχι ως κράτος μεμονωμένα», υπογράμμισε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε, υπάρχει όμως για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, που εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Θα είναι πραγματικά τραγωδία αν μετά τον Covid-19 ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις