Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

21

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος Κορυφής – ενέργεια: Τον Μάιο οι αποφάσεις για τις αυξήσεις, ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής – ενέργεια: Τον Μάιο οι αποφάσεις για τις αυξήσεις, ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Σύνοδος Κορυφής - ενέργεια: Τι συμφώνησαν οι «27», το κείμενο των συμπερασμάτων - Ρητή αναφορά στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Μετά από μια 9ωρη συνεδρίαση θρίλερ οι 27 συμφώνησαν να μην επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, τη στρατηγική για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίδραση της ΕΕ για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους. Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Μάιο να παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία. «Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» επισήμανε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων στη μειωμένη φορολογία και στο πλαφόν στις τιμές.

«Όλες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε επίσης. Τέλος, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν υπέρ «ειδικής μεταχείρισης» της Ιβηρικής Χερσονήσου όσον αφορά στο ενεργειακό ερωτηθείσα σχετικά σημειώνοντας ότι « έχει μία πολύ ειδική κατάσταση. Το ενεργειακό μίγμα έχει υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων που είναι πολύ καλό και μόνο με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα γι’αυτό συμφωνήσαμε σε ειδική μεταχείριση έτσι ώστε η Ιβηρική να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ειδική κατάσταση».

Τι συμφωνήθηκε για Ισπανία-Πορτογαλία

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πράγματι η Ιβηρική χερσόνησος βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση», είπε. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι χώρες θα μπορούσαν να «διαχειρίζονται τις τιμές της ενέργειάς τους με τρόπο που συζητούσαμε στο [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ. «Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ικανοποιημένος με το τελικό κείμενο. Ο Ντράγκι είπε ότι «η συζήτηση δεν ήταν απλή» και ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μη διχαστικό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις». Είπε επίσης ότι τα ενεργειακά σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιαστούν τον Μάιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «τη δυνατότητα αποσύνδεσης» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Γιατί εξοργίστηκε και αποχώρησε από τη Σύνοδο ο Σάντσεθ

Νωρίτερα, εν μέσω των συζητήσεων της Συνόδου, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, έφυγε οργισμένος από την αίθουσα «για να καθαρίσει το μυαλό του», αφού διάβασε αναρτήσεις ανταποκριτών που έκαναν λόγο για επικείμενη άσκηση βέτο από την Ισπανία αν δεν προκύψει συμφωνία που να ικανοποιεί τα αιτήματα της χώρας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αλλά και η Πορτογαλία εξέφρασαν συγκεκριμένα αιτήματα και ζήτησαν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω της γεωμορφολογίας (Πυρηναία Όρη, που χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία), Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας.

Η Σύνοδος επανήλθε μετά από προσωρινή διακοπή και προσπάθησε να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους. Τελικά, όπως μετέδωσε το Politico, η συμβιβαστική λύση βρέθηκε.

Μητσοτάκης: Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά σε πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Για τη συμφωνία στο κείμενο συμπερασμάτων που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε πριν λίγο, και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε οι συζητήσεις για την ενέργεια ήταν αρκετά δύσκολες: «Προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου» είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν αντανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. «Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», επισήμανε. Επισήμανε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ότι η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέχρι τον Μάϊο θα κατατεθούν προτάσεις για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. «Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε διαπραγματευτική ισχύ αν δρούμε ως Ευρώπη και όχι ως κράτος μεμονωμένα», υπογράμμισε.

Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να κάνει κοινές αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κανένας λόγος να αποδεχτούμε τις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Μακρόν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις