Ζελένσκι – ελληνική Βουλή: Μέσα στην εβδομάδα η ομιλία του

ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι – ελληνική Βουλή: Μέσα στην εβδομάδα η ομιλία του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ζελένσκι - ελληνική Βουλή: Στο Κίεβο οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται ενώ οι χερσαίες μάχες έχουν σταματήσει

26.03.2022 | 10:49

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν επικεντρωθεί στην ανατολική πλευρά της χώρας, ενώ Ρώσος αξιωματούχος αναφέρει πως «το πρώτο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί. Στο Κίεβο οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται ενώ οι χερσαίες μάχες έχουν σταματήσει. Ωστόσο, συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην Πολωνία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και να εκφωνήσει «σημαντική ομιλία», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο στρατός της χώρας είχε καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από την εκτίμηση που έδωσε η Μόσχα την Παρασκευή.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ομιλία Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιήσει ομιλία στην ελληνική Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ζελένσκι το μεσημέρι της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων, την οποία και αποδέχτηκε.

Βρετανία: Η Ρωσία προτιμά τους «αδιάκριτους» βομβαρδισμούς και τη «μεγάλη ισχύς πυρός»

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει στην ενημέρωση του ότι είναι πιθανό η Ρωσία να συνεχίζει τους «αδιάκριτους» βομβαρδισμούς και τη χρήση «μεγάλη ισχύς πυρός» σε αστικές περιοχές. «Οι ρωσικές δυνάμεις αποδεικνύονται απρόθυμες να εμπλακούν σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις του πεζικού. Προτιμούν την αδιάκριτη χρήση βομβαρδισμών αέρος σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τις αμυντικές δυνάμεις», ανέφερε το υπουργείο. «Είναι πιθανό η Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μεγάλη ισχύς πυρός στις αστικές περιοχές, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δικές της ήδη σημαντικές απώλειες, με κόστος περαιτέρω απώλειες αμάχων». Η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη, πρόσθεσε το υπουργείο.

https://twitter.com/AosmanZeynep/status/1507517014260203530

Τραγικός απολογισμός για τα παιδιά – θύματα του πολέμου

Εκατόν τριάντα έξι παιδιά έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από 31 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας. Από το σύνολο των 136 παιδιών, τα 64 σκοτώθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Άλλα 50 παιδιά σκοτώθηκαν στην περιοχή του Ντονέτσκ. Επιπλέον, 199 παιδιά έχουν τραυματιστεί.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με πρόσφυγες στην Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με τους Πολωνούς ηγέτες. Θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει λόγο για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

Τα μνημεία πολιτισμού που κινδυνεύουν στο Κίεβο από τις ρωσικές επιθέσεις

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στα περίχωρα του Κιέβου — και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να προετοιμάζουν επίθεση αντίστοιχη με αυτή που έγινε στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, το 1999, όπου τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Το Κίεβο είναι ένα από τα πολλά κοσμήματα της Ουκρανίας — μια πόλη ηλικίας άνω των 1.500 ετών, μια κάποτε πολυσύχναστη πρωτεύουσα 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων και έδρα αναντικατάστατων θησαυρών και πολιτιστικών μνημείων. «Αν ο Πούτιν ισοπεδώσει το Κίεβο με τον τρόπο που ισοπεδώνει το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, πολλά πολιτιστικά στοιχεία θα χαθούν για πάντα», δήλωσε η Ολένκα Πέβνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σλαβικών και Ουκρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Περισσότεροι από 14.400 πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (25/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 74 ανήλικοι.

Από τον Προμαχώνα: 162

Από Ευζώνους: 9

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 64.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.580 ανήλικοι.

https://twitter.com/AosmanZeynep/status/1507450228592545816

ΠΟΥ: Περισσότερες από 70 επιθέσεις σε νοσοκομεία – Τουλάχιστον 71 οι νεκροί

Περισσότερες από 70 επιθέσεις έχουν σημειωθεί κατά νοσοκομείων αλλά και ιατρικού προσωπικού στην Ουκρανία, με τον αριθμό να αυξάνεται σε «καθημερινή βάση», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως σημειώνει ο ΠΟΥ στην ενημέρωσή του «η στόχευση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης έχει γίνει μέρος της στρατηγικής και της τακτικής του σύγχρονου πολέμου». Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ έχει εξετάσει και επαληθεύσει 72 ξεχωριστές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, που έχουν επιφέρει τουλάχιστον 71 θανάτους και 37 τραυματισμούς.

Από τις επιθέσεις έχουν καταστραφεί νοσοκομεία, ασθενοφόρα και καταστήματα προμηθειών. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως έχει καταγράψει ακόμα την «πιθανή» απαγωγή ή κράτηση προσωπικού και ασθενών. «Ανησυχούμε ότι αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για την Ουκρανία, Jarno Habicht. «Οι εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να είναι ασφαλείς χώροι τόσο για γιατρούς όσο και για νοσηλευτές, αλλά και για τους ασθενείς που χρειάζονται περίθαλψη. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν», σημειώνει ο ίδιο.

https://twitter.com/Z_Irina_V/status/1507447839365992457

Ζελένσκι: Καταφέραμε ισχυρά πλήγματα στη Ρωσία, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εγγυώνται την κυριαρχία της Ουκρανίας

Στην τελευταία ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει καταφέρει «ισχυρά πλήγματα» στη Ρωσία και ευχαρίστησε όλους όσους βοηθούν στην υπεράσπιση του έθνους. «Την περασμένη εβδομάδα, οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον εχθρό, σημαντικές απώλειες», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ευγνώμων στους υπερασπιστές μας που έδειξαν στους κατακτητές ότι η θάλασσα δεν θα είναι ήρεμη γι’ αυτούς ακόμα και όταν δεν υπάρχει καταιγίδα. Γιατί υπάρχει φωτιά», σημείωσε. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από την εκτίμηση που έκανε η Ρωσία την Παρασκευή. «Περιορίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Ουσιαστική, επείγουσα, δίκαιη», σημείωσε.

Όπως τόνισε, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία πρέπει να εγγυώνται την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία δημιούργησε 18 ανθρωπιστικούς διαδρόμους αυτή την εβδομάδα, επιτρέποντας σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους να διαφύγουν από τις αποκλεισμένες πόλεις — συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 26.000 κατοίκων από τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό ανελέητο βομβαρδισμό για εβδομάδες. «Η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει τραγική», τόνισε.

Ουκρανικός στρατός: Σε Κριμαία, Χερσώνα, Ζαπορίζια, Μαριούπολη και Ντονέτσκ οι περισσότερες ρωσικές δυνάμεις

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει στην πρωινή ενημέρωσή του ότι τα στρατεύματα συνεχίζουν να αποκρούουν επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο. Ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αναπλήρωση προσωπικού, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων από τις διεθνής κυρώσεις. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός εξοπλισμός είναι σε «κακή τεχνική κατάσταση». Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις και τις αεροπορικές επιδρομές και καταφέρει πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Η Μόσχα φέρεται να έχει αναπτύξει τις μέγιστες μονάδες της στην Κριμαία, στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια , τη Μαριούπολη και το Ντονέτσκ, προκειμένου να «καταστέλλει την αντίσταση των κατοίκων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν κάποιες ρωσικές επιθέσεις και φέρεται να κατέστρεψαν 8 άρματα μάχης και 11 μονάδες εξοπλισμού οχημάτων. Ακόμη, ουκρανικές μονάδες αεράμυνας φέρεται να κατέρριψαν 3 αεροπλάνα και 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που ανήκουν στη Ρωσία.

Ουκρανός αξιωματούχος: Πράκτορες της Wagner έχουν σχέδιο δολοφονίας κατά του Ζελένσκι

Ανώτερος σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας δήλωσε στο CNNi ότι η διαβόητη παραστρατιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner Group ενεπλάκη σε σχέδιο δολοφονίας κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού της χώρας. «Ήθελαν να δολοφονήσουν την ηγεσία της Ουκρανίας: τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό μας. Αυτός ήταν ο στόχος και κάποιοι από αυτούς στάλθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Markian Lubkivskyi, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της χώρας, σημειώνοντας πως τα φερόμενα σχέδια τους ανατράπηκαν. Κατά τον ίδιο, η συνωμοσία αυτή επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας και τις ειδικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του Ζελένσκι.

«Όλα τα έγγραφα και οι απαραίτητες αποδείξεις θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Δικαστήριο», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για επιχειρησιακούς λόγους. Η Wagner πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Έκτοτε, ανεξάρτητες έρευνες και έρευνες του CNNi έχουν βρει ότι η παραστρατιωτική ομάδα δραστηριοποιείται στη Συρία και σε πολλές χώρες της Αφρικής. Η οργάνωση αυτή έχει κατηγορηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους και οργανώσεις για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο… “σεφ”

Η ομάδα πιστεύεται ότι συνδέεται – και χρηματοδοτείται από – τον Yevgeny Prigozhin, έναν ολιγάρχη κοντά στο Κρεμλίνο που είναι γνωστός ως ο «σεφ» του Πούτιν. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την ομάδα. Ο Lubkivskyi λέει ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθεί την ομάδα εντός και εκτός της Ουκρανίας και ότι αρκετοί πράκτορες της Wagner έχουν σκοτωθεί εντός της χώρας. Ο Ζελένσκι έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να μείνει στην Ουκρανία για να συντονίσει την άμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Το ηθικό του στρατού είναι πολύ υψηλό γιατί ο πρόεδρός μας είναι στο Κίεβο, ενώ και ο πρωθυπουργός και το κοινοβούλιο είναι επίσης εδώ. Υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που πολεμούν, στηρίξουμε τον ουκρανικό στρατό και αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Exit mobile version