Κυβέρνηση: Σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων δεν αρκεί να αντιμετωπιστούν μόνο εθνικά, αλλά απαιτούνται και ευρύτερες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις.
Τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα τόσο στα ενεργειακά όσο και στο κρίσιμο θέμα της επάρκειας των τροφίμων κάνει η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι τα δύσκολα έρχονται και στη χώρα μας λόγω των αναταράξεων που προκαλεί η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι οι απότομες ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων δεν αρκεί η εθνική αντιμετώπιση, αλλά απαιτούνται και ευρύτερες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ωστόσο από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής διαφάνηκε ότι οι «27» συμφωνούν με αστερίσκους αλλά οι αποφάσεις τους – όπως το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου– θα έχουν αντίκτυπο μακροπρόθεσμα.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, προκειμένου νασταθεί δίπλα στους πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Έχουμε υποχρέωση σήμερα να σταθούμε δίπλα στους καταναλωτές, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας πρωτίστως και να τους στηρίξουμε, να απορροφήσουμε -στο μέτρο του εφικτού- αυτές τις πολύ σημαντικές αυξήσεις. Και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Παγκόσμια ενεργειακή καταιγίδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια παγκόσμια ενεργειακή καταιγίδα, μία κρίση που θα διαρκέσει και απαιτεί πολιτικές στήριξης προς τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται – όπως είπε- τα 200 ευρώ που θα δοθούν τον Απρίλιο στους χαμηλοσυνταξιούχους, η επιδότηση στο λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης που αφορά ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, η επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα και το αυξημένο επίδομα των παιδιών.
Ευρεία σύσκεψη τη Δευτέρα για τα τρόφιμα
Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου διευρυμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την επάρκεια των τροφίμων λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στην εφοδιαστική αλυσίδα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα εξεταστούν δηλαδή ενδεχόμενη κίνδυνοι, τα αποθέματα και πιθανά φαινόμενα κερδοσκοπίας. Και μπορεί να μην αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά πρόβλημα στην παρούσα φάση, ωστόσο όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Υπάρχει όμως πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% του σιταριού της, καθώς 100.000.000 Αιγύπτιοι εισάγουν 80% του σιταριού τους από την Ρωσία και από την Ουκρανία» και χαρακτήρισε πολύ θετική την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ώστε σε παγκόσμιο επίπεδο να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία για μια επερχόμενη κρίση.