Οκτώ γυναίκες έχουν πέσει, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, θύματα του… ερωτικού, διαδικτυακού απατεώνα, ο οποίος εμφανιζόταν μέσω ψεύτικου προφίλ στο facebook, άλλοτε σαν «ανώτατος στρατιωτικός των ΗΠΑ» κι άλλοτε σαν «ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ»! Και στις δύο περιπτώσεις ισχυριζόταν ότι «υπηρετούσε» σε Συρία η Αφγανιστάν και ως εκ τούτου, χρειαζόταν να καταβληθούν κάποια μετρητά σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι προφάσεις αρκετές. Μία γιατί έπρεπε δήθεν να στείλει δέμα με μετρητά και… πολύτιμους λίθους κι έπρεπε να πληρωθεί το τελωνείο.΄Άλλη γιατί είχε συλληφθεί, δήθεν, και ζητούσε να καταβληθεί η εγγύηση για να έρθει το γρηγορότερο κοντά τους. Κι άλλη γιατί έπαιρνε σύνταξη και έπρεπε να ζητηθεί η άδεια από τον… ΟΗΕ να παντρευτούν!!! Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηράκλειας Σερρών, που χειρίζονται την υπόθεση και έχουν καταγγελίες από γυναίκες, εκτός από τις Σέρρες, από Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Αττική, Πέλλα, Αχαία, γνωρίζουν ότι οι γυναίκες αυτές κατέβαλαν το ποσό των 168.448 ευρώ!
Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον πολύφερνο απατεώνα, σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, δύο Ελληνίδων, σε λογαριασμούς των οποίων έχουν κατατεθεί χρήματα, δύο Νιγηριανών και ενός Τούρκου. Ποιος είναι όμως και αν είναι ανάμεσά τους ο εγκέφαλος, είναι άγνωστο ακόμη. Για την υπόθεση, λέει η Αστυνομία, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών γυναικών και 3 αλλοδαπών ανδρών, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και απάτης. Ειδικότερα, προσθέτει, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι μαζί με τουλάχιστον ακόμα έναν άγνωστο συνεργό τους και ενεργώντας τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2020, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με στόχο την εξαπάτηση γυναικών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Στρατός και ΟΗΕ
«Ως προς την μεθοδολογία τους», τονίζεται «αρχικά ο άγνωστος συνεργός τους, προσέγγιζε γυναίκες μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, προσποιούμενος ότι είναι εργαζόμενος του αμερικανικού στρατού ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), που υπηρετούσε σε χώρες της Ασίας (Συρία, Αφγανιστάν κ.α.). Στη συνέχεια επιδίωκε τη συναισθηματική σύνδεση με τα υποψήφια θύματά του και την απόσπαση χρημάτων, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως:
- ότι θα έστελνε δέμα που δήθεν περιείχε χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα και θα έπρεπε να καταβληθούν χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού ή
- ότι δήθεν είχε συλληφθεί σε αεροδρόμιο σε χώρα της Ασίας και ζητούσε να καταβληθούν χρήματα ως δήθεν εγγύηση για την απελευθέρωση του ή
- ότι θα έπαιρνε σύνταξη και θα ερχότανε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, ζητώντας να αιτηθεί ως σύζυγος του άδεια από τον Ο.Η.Ε. καταβάλλοντας διάφορα χρηματικά ποσά».
Τα χρηματικά ποσά καταβάλλονταν από τα θύματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε εταιρείες μεταφοράς χρημάτων. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των στοιχείων των άγνωστων συνεργών τους, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.