Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίεβο τώρα – Ρωσία: Ο Μπλίνκεν αμφισβητεί ότι οι δυνάμεις αποσύρονται
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο τώρα – Ρωσία: Ο Μπλίνκεν αμφισβητεί ότι οι δυνάμεις αποσύρονται

Κίεβο τώρα - Ρωσία: Η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης του στρατιωτικού κλοιού στο Κίεβο, έρχονται οι πρώτες αμφισβητήσεις για τις προθέσεις της κίνησης αυτής. Μπορεί οι σημερινές συνομιλίες να έφεραν κάποια αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο προόδου στην κρίση της Ουκρανίας, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων εκφράζουν αμφιβολίες εκ μέρους κάποιων πλευρών. Η Ρωσία ανακοίνωσε, έπειτα από τις σημερινές διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, πως θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Η δήλωση αυτή καλωσορίστηκε από την Τουρκία, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και φιλοξενεί τις συνομιλίες των ρωσικών και ουκρανικών αποστολών διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν στο CNN και είπαν ότι η απομάκρυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους και εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας, αμφισβητώντας τις προθέσεις της. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «Αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα, που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».

Μπλίνκεν: Εστιάζουμε στις πράξεις τις Ρωσίας, όχι στα λόγια της

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πράγματα: αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις. Την ίδια άποψη εξέφρασε η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η χώρα θα κρίνει τη Ρωσία από «τις πράξεις, όχι από τα λόγια» σχετικά με την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού πρόσθεσε ότι υπήρξε «μείωση» στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας γύρω από το Κίεβο, την οποία απέδωσε κυρίως στην απώθηση των ρωσικών επιθέσεων από τους Ουκρανούς. Η Βρετανία δεν θέλει να δει τίποτα λιγότερο από μια «πλήρη αποχώρηση» των στρατευμάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Μπλίνκεν είπε, πάντως, πως δεν έχει δει ενδείξεις σχετικά με μια πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από το Μαρόκο, Νασέρ Μπουρίτα.

Eυχάριστη είδηση ​​εάν «μπορούσαμε να εμπιστευτούμε έστω και μία λέξη από τους Ρώσους»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των επιθέσεων γύρω από το Κίεβο για να «αποσπάσει την προσοχή και να εξαπατήσει τον κόσμο, ώστε να πιστέψει ότι δεν κάνει αυτό που κάνει». Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να ανοίγει πυρ, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει στις συνομιλίες». Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ Βλάντισλαβ Ατροσένκο είπε στο BBC ότι η ανακοίνωση περί αποκλιμάκωσης θα ήταν ευχάριστη είδηση ​​εάν «μπορούσαμε να εμπιστευτούμε έστω και μία λέξη από τους Ρώσους».

Ρωσία: Η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει και κατάπαυση του πυρός

Η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία. «Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

Η Ουκρανία προτείνει να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ουκρανία προτείνει τη διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών. Την δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία» δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στη ρωσική πλευρά». «Επιμένουμε στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης».

Mηχανισμός εγγυήσεων ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Ααραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής, και θα παρέχουν τη συνδρομή τους.

«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σε αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής. Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν. Ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανίας και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Παράλληλα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις