Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΝΑΤΟ – Ουκρανία: Πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ – Ουκρανία: Πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής

ΝΑΤΟ - Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουκρανία λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Ουκρανία να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Απριλίου. Η σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα αποτελείται από δύο σκέλη. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 6 Απριλίου, χωρίς παρουσία των μέσων ενημέρωσης, και θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα, κατά την οποία τις εργασίες της συνόδου θα μπορούν να παρακολουθήσουν και οι υπουργοί κρατών που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, άλλα κράτη που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά δεν ανήκουν στη συμμαχία είναι η Γεωργία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Δημοκρατία της Κορέας. Σε αυτά προστίθεται και η Ουκρανία, η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της οποίας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ΝΑΤΟ καλεί την Ουκρανία λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Την ανακοίνωση για την επίσημη πρόσκληση των χωρών αυτών έκανε σήμερα η συμμαχία του ΝΑΤΟ με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπό της, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία, κατά τις οποίες τέθηκε ως προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης η παραίτηση της δεύτερης από το αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί διαπραγματευτές έθεσαν στο τραπέζι των συνομιλιών την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος για τη χώρα, με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις ασφαλείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα παραιτηθεί -και επίσημα πλέον- του αιτήματός της να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες όπως αυτή του ΝΑΤΟ ή να φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Ο διαπραγματευτής Oleksander Chaly είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν στην ουκρανική εθνική τηλεόραση πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δεν θα αναπτύξει στρατιωτικά σώματα και δεν θα συνάψει στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τυχόν στρατιωτικές ασκήσεις στο ουκρανικό έδαφος θα πραγματοποιηθούν με τη συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις