Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

14

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αυξήσεις τιμών προϊόντων 2022: Ανατιμήσεις σοκ, καθησυχάζει το Μαξίμου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις τιμών προϊόντων 2022: Ανατιμήσεις σοκ, καθησυχάζει το Μαξίμου

Αυξήσεις τιμών προϊόντων 2022: Μήνυμα Μητσοτάκη σήμερα από το υπουργικό

Όλο και πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, ειδικά στα προϊόντα εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο και βέβαια καύσιμα, που από σήμερα οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν έναν ακόμη γύρο ανόδου των τιμών, απόρροια της αύξησης των διεθνών του πετρελαίου. Στην κυβέρνηση θα επιστρατεύσουν στην προσπάθειά τους, αυτή δύο όπλα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ρύθμιση που βάζει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στην Πολιτεία τις ποσότητες από συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν στις αποθήκες τους, καθώς επίσης και τις τιμές στις οποίες αποκτήθηκαν. Πλέον αναμένεται νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, μετά την άνοδο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι της τιμής του «μαύρου χρυσού». Βέβαια το πρωί της Δευτέρας στην Ασία οι τιμές σημείωναν σημαντική πτώση και ήταν στις 02:00 ήταν λίγο πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι.

Και το σαββατοκύριακο οι τιμές στην αντλία σημείωσαν μικρή άνοδο αν και βρίσκονται ελαφρά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Πάντως παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αφού όπως σημειώνουν ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, σε όλους εκείνους – της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων – που ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω από εκείνα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά οι τιμές

Στην αντλία οι τιμές για την βενζίνη των 95 οκτανίων είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή είναι περίπου στο 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ θεωρείται ότι από την Δευτέρα θα λίγο πιο ψηλά. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου σε μέσα επίπεδα στο 1,55 ευρώ το λίτρο. Στο diesel κίνησης αγγίζει πλέον αν δεν τα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 2 ευρώ το λίτρο. Φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα την περασμένη Παρασκευή ήταν σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 98,63 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 11,6%. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε στα 229 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,70%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ως εκ τούτου επιμένουν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανατρέπουν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ανάπτυξη υπονομεύεται, ενώ χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στις τιμές που θα διαμορφωθούν για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η όποια αποκλιμάκωση στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να συνδέεται με την λήξη του πολέμου.

Αύξηση στο ψωμί

Από την άλλη, το ψωμί ανέβηκε ως και 20 λεπτά, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυξήσεων στην τιμή του αλευριού. Οι νέες παραλαβές από αρτοποιούς, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν «καπέλο» ως και 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας αναπόφευκτη την αύξηση στην τελική τιμή του ψωμιού. Η τιμή μιας φρατζόλας «έπαιζε» στα 0,70- 0,80 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 1 ευρώ. Από τη Δευτέρα, η τιμή πήρε πάνω γύρω στα 0,20 ευρώ.

«Εκτοξεύθηκε» το μηνιαίο κόστος στους φούρνους

Όπως λένε κλαδικοί φορείς στο iefimerida, ένας συνοικιακός φούρνος επιβαρυνόταν ως τώρα με ένα μηνιαίο κόστος της τάξης των 10.000 ευρώ για την προμήθεια αλεύρων. Πλέον, το κόστος έχει «πετάξει» στις 17.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας το αυξημένο κόστος των υπόλοιπων πρώτων υλών και φυσικά το κόστος ενέργειας -που όπως λένε οι ίδιοι «φρενάρει» με την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει αναδρομικά το 80% με 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής- οι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες καλούνται να διαχειριστούν μια συνολική αύξηση 70-80% του κόστους, που προφανώς δεν μπορεί να περάσει στην κατανάλωση. Εν όψει Πάσχα, η εκτίμηση -ίσως προσδοκία- είναι ότι οι ανατιμήσεις στα αρτοσκευάσματα και τα παραδοσιακά γλυκίσματα, δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Καθησυχαστικό σήμα από το Μαξίμου για την επάρκεια τροφίμων

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μια σειρά υπουργών και κυβερνητικών στελεχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβαζε κάτω όλα τα δεδομένα ως προς την εφοδιαστική επάρκεια της χώρας. Και αυτό γιατί η προοπτική δραστικού περιορισμού εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία φέρνει παγκόσμιο ντόμινο στις αγορές τροφίμων. Όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος, η βασική πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα δεν ήταν τόσο η άμεση εξάρτησή της από εισαγωγές από τις δύο αυτές χώρες, όσο το γεγονός ότι άλλες χώρες που θα έχουν τρύπα στις δικές τους εισαγωγές θα επιχειρήσουν να μπουν “σφήνα” στις αγορές, προκαλώντας έτσι ένα παγκόσμιο ντόμινο.

Η κυβέρνηση, πάντως, εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα για μια σειρά βασικών αγαθών. Αρχής γενομένης από τα σιτηρά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, καθώς η Βουλγαρία, από την οποία προέρχεται το 40% των εισαγωτών μας αναμένεται να τηρήσει στο ακέραιο τα συμβόλαιά της. Όπου, δε, υπάρξουν ενδεχομένως μικρές ελλείψεις, έχουν βρεθεί ήδη οι εναλλακτικές πηγές και δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας της εσωτερικής αγοράς.

Όσο για το ηλιέλαιο, η λύση έχει βρεθεί από την ανακατεύθυνση μέρους του ηλιελαίου που προοριζόταν για να γίνει βιοκαύσιμο, καθώς πλέον αυτό συμφέρει και τους παραγωγούς που βρίσκουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Παράλληλα, πηγές και από την αγορά αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το “στοκ” των σούπερ μάρκετ, απλώς παρατηρήθηκε μια αναταραχή τις τελευταίες μέρες, καθώς επιχειρηματίες της εστίασης κυρίως θέλησαν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες, υπό τον φόβο ελλείψεων και υπερβολικών ανατιμήσεων.

Μέτρα στήριξης

Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, θα πρέπει να εκδοθούν και οι ΚΥΑ για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των παραγωγών, με πρώτα το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες, αλλά και την επιστροφή του 4% του τζίρου του β’ εξαμήνου του 2021 στους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, εξετάζονται, παράλληλα, και άλλες επιλογές με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα για το κόστος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων. Σχετική συζήτηση, δε, έγινε και στη χθεσινή σύσκεψη, αλλά αποφασίστηκε το οικονομικό επιτελείο να μελετήσει τις όποιες παρεμβάσεις και αποφάσεις να ληφθούν τις επόμενες μέρες, καθώς ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι πρέπει να στηριχθεί η παραγωγική βάση της χώρας.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό σήμερα αναμένεται να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες για την επάρκεια της αγοράς και για την ανάγκη να μην υπάρχει αχρείαστος πανικός. Προφανώς και θα υπάρξουν δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης, αλλά ο πρωθυπουργός θα στείλει το μήνυμα στην εισήγησή του ότι σε ένα περιβάλλον αστάθειας, η κυβέρνηση θα δράσει εκεί που απαιτείται, προκειμένου να αναχαιτίσει τους όποιους κινδύνους εγείρονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις