Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παγωτό στη δίαιτα: Μπορώ;
PLUS

Παγωτό στη δίαιτα: Μπορώ;

Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το γλυκό!

Σε μια φυσιολογική διατροφή ή ακόμα και δίαιτα, όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται με μέτρο. Ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν πριν το καλοκαίρι είναι το πώς θα εντάξουμε στο πρόγραμμά μας το παγωτό, χωρίς να χαλάσουμε το πλάνο μας και τους στόχους μας. Παρακάτω θα δούμε τα πάντα για το παγωτό, τα είδη που υπάρχουν, τις θερμίδες και πώς να τα εντάξουμε στη διατροφή μας χωρίς να αυξήσουμε το βάρος μας.

Το παγωτό, ως προϊόν γάλακτος, προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το σημαντικότερο μέταλλο που έχει είναι το ασβέστιο που θεωρείται απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών. Ταυτόχρονα, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε φώσφορο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, της καρδιάς, των μυών και του μεταβολισμού του σώματος. Επίσης, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την καλή όραση και για την υγεία του δέρματος, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β6 & Β12) που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στην περίπτωση δε που το παγωτό περιέχει ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια, τότε η διατροφική του αξία αυξάνεται λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, λιπαρά ω-3, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ψευδάργυρο.

person holding ice cream in cone
Θερμιδική αξία

Επειδή ο υπολογισμός των θερμίδων είναι αυτό που μας «βασανίζει» και μας ταλαιπωρεί περισσότερο τις περιόδους που προσέχουμε τη διατροφή μας, καλό είναι να δούμε κάποιες αναλυτικές πληροφορίες για τις θερμίδες των παγωτών.

Η θερμιδική αξία των πιο συνηθισμένων παγωτών –για μια συνηθισμένη μπάλα παγωτού 100 γραμμαρίων ή για ένα μικρό ξυλάκι (ή πυραυλάκι ή μικρό κυπελάκι) ή για 2 μέτρια παγωτίνια- είναι η εξής:

παγωτό γιαούρτι, σκέτο χωρίς γαρνιτούρες: 100-120 θερμίδες
παγωτό βανίλια: 180-200 θερμίδες
παγωτό βανίλια-χωνάκι: 150-180 θερμίδες
παγωτό με διάφορες γεύσεις φρούτων: 130-150 θερμίδες
παγωτό σοκολάτα με κομμάτια σοκολάτας: 250-300 θερμίδες
παγωτό παρφέ: 220-250 θερμίδες
παγωτό 0% : 125-130 θερμίδες
γρανίτα: 100-120 θερμίδες

Oreo cookie sandwiches dessert in short-stem glass
Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Το παγωτό δεν έχει ως στόχο του να μας χορτάσει (μάλιστα έχει χωνευτικές ιδιότητες), οπότε δεν έχει νόημα να παραλείψετε κάποιο κυρίως γεύμα και στη θέση του να φάτε το παγωτό.

Μπορείτε να καταναλώσετε το παγωτό αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκό, 2 φορές την εβδομάδα.

Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής σας, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.

Οι γρανίτες και τα σορμπέ δεν έχουν ως βάση το γάλα, όπως τα άλλα παγωτά, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης και αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παγωτό 0% αναφέρεται συνήθως στην ζάχαρη (τα παγωτά αυτά περιέχουν γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη), το 0% δεν αναφέρεται, όμως, στο λίπος. Τα παγωτά αυτά έχουν πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά!

Το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να παραμένει μια θρεπτική και αγνή λύση αφού έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τις θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Να τα καταναλώνετε όμως με μέτρο. Επειδή είναι σπιτικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες!

Φάτε, λοιπόν, παγωτό χωρίς ενοχές. Εάν δεν κάνετε υπερβολές, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε και μπορεί το παγωτό να γίνει μέρος της διατροφής σας!

ice cream on stainless steel tray
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις